PRVA POMOČ

Ko malček zajoče zaradi prehlada

Z.F. / Novice Svet24
4. 2. 2018, 19.00
Deli članek:

Otroci staknejo od šest do deset prehladov na leto, prej ali slej pa se z virusi prekužijo vsi. Nemogoče je namreč pričakovati, da bodo doma ostali kar vsi malčki in šolarji, ki jim iz nosu pritečejo svečke. Pa lahko prehlad skrajšamo?

Pofimedia
Prehlada ne zdravimo sami, če otrok težko diha ali je videti izčrpan, če mu telesna temperatura ne pade pod 38 stopinj in če ne popije dovolj.

Prehlada pri otrocih ne moremo skrajšati. Tudi mlad organizem potrebuje od sedem do deset dni za okrevanje, mi pa lahko lajšamo nadležen kašelj in smrkanje tako, da otroku ponudimo čim več tekočine, da mu nižamo telesno temperaturo, ki je višja od 38,5 stopinje Celzija.

Mleko – da ali ne?

Otrokom ni dobro ponuditi mleka, saj preprečuje sluzi, da bi se izločila iz telesa. Ne bo držalo. Če ima otrok rad mleko, naj ga le pije. Po možnosti mu dodajmo žličko medu. Dojenčki naj bodo še naprej čim pogosteje dojeni, njim pa medu ne smemo ponuditi, saj lahko povzroči botulizem.

Aspirin – da ali ne?

Majhnim otrokom za nižanje vročine ni pametno dajati aspirina, saj ta poveča ogroženost z reyevim sindromom, hudo boleznijo, ki poškoduje možgane in jetra. Na voljo je veliko drugih analgetikov, pri vseh pa se moramo strogo držati predpisanih količin.

Antibiotik – da ali ne?

Če otroka bolijo ušesa, mora dobiti antibiotik. Ne drži. Pri bolečinah v ušesih je dobro počakati dva ali tri dni, saj v tem času bolečina pogosto izzveni. Le pri dokazani bakterijski okužbi, ki jo potrdijo krvne preiskave, je smiselna terapija z antibiotikom.

Počitek – da ali ne?

Otroci, ki prebolevajo prehlad, morajo počivati. Tudi to ne drži. Otrok naj počne, kar mu njegovo počutje dopušča. Nekateri strokovnjaki menijo, da gibanje pri otroku celo pospeši okrevanje.

Ob čaju še korenčkov sok!

Ob čaju in juhicah lahko otroku pomaga okrevati še korenčkov sirup. Pripravimo ga tako, da v četrt litra korenčkovega soka, najbolje sveže stisnjenega, vmešamo dve žlici medu in malo vode ter prekuhamo v sirup. Otroku vsak dan ponudimo od eno do dve žlički. Sirup lahko uživa tudi, kadar ni bolan, za krepitev odpornosti.