Potrebna je previdnost

Prehranska dopolnila so lahko tudi nevarna

Zoran Franc/Novice Svet24
24. 1. 2018, 07.15
Deli članek:

Ker so prehranska dopolnila dostopna v prosti prodaji in po navadi na telo učinkujejo zgolj pozitivno, redko pomislimo, da bi nam v nekaterih kombinacijah lahko škodovala.

Profimedia
Ribje olje lahko močno poveča učinek nekaterih zdravil.

Nekateri precej pogosti prehranski dodatki in dopolnila kljub svoji učinkovitosti vendarle niso vsesplošno priporočljivi. V kombinaciji z nekaterimi zdravili ali drugimi prehranskimi dodatki lahko povzročijo marsikatero nevšečnost. Kateri so ti dodatki in s čim jih ni priporočljivo mešati?

Profimedia
Šentjanževega olja ni pametno kombinirati z antidepresivi.

Kalcij

Močno zmanjša absorbiranje številnih zdravil, zato se je treba prej poučiti o učinkih uživanja večjih količin kalcija skupaj z nekaterimi zdravili. Zlasti če gre za pomembna zdravila, na primer tista, ki blažijo osteoporozo, nekatere antibiotike oziroma zdravila za hipotiroidizem – zmanjšano delovanje ščitnice.

Ameriški slamnik

Ameriški slamnik je precej pogost prehranski dodatek za krepitev imunskega sistema in zdravilo za prehladna obolenja. Zlasti pozimi se njegova uporaba precej poveča. A je njegova sposobnost krepitve imunskega sistema lahko velika ovira, kadar jemljemo zdravila, ki so namenjena slabenju imunskega sistema, na primer steroide in kortikosteroide, ki blažijo alergijske reakcije in druga stanja.

Ribje olje

Kapsule ribjega olja po navadi jemljemo kot dodatek maščobnih kislin omega-3 in omega-6, hkrati pa kot pripravek za lepšo kožo, lase in nohte. A čeprav je omega-3 precej pomemben in priporočljiv prehranski dodatek, je pri uživanju vendarle treba biti previden. V kombinaciji z nekaterimi zdravili za zniževanje krvnega pritiska lahko precej poveča učinek zdravil, zaradi česar se krvni pritisk preveč zniža. Če jemljete kontracepcijske tabletke, pa te lahko ovirajo delovanje kapsul omega-3, natančneje zniževanje trigliceridov v krvi. Če jemljete precej visoke vrednosti ribjega olja in hkrati naravne dodatke proti zgoščevanju in strjevanju krvi, kot je ginko, lahko ta kombinacija pripelje do krvavitev.

Šentjanževo olje

Olje šentjanževke ima širok spekter učinkovanja. Primerno je tako za celjenje ran, negovanje kože in blaženje opeklin kot za odpravljanje težav s stresom, živčnostjo in napetostjo, saj deluje kot antidepresiv. Zato šentjanževega olja ni dobro jemati v kombinaciji z antidepresivi, saj to povzroči previsoko količino serotonina v telesu, kar lahko privede tudi do težav s srcem. Poleg tega olje šentjanževke zmanjšuje učinke kontracepcijskih tablet in nekaterih zdravil za migreno.

Dreamstime
Ameriški slamnik lahko vpliva na zdravila, ki zavirajo delovanje imunskega sistema.

Posvet in zmernost

Pred vsakim jemanjem prehranskih dodatkov preberite navodila, ki so priložena. Če se vam uživanje teh dodatkov zdi sporno ali se ne počutite dobro, jih prenehajte jemati.