Mala dlan

Ko se zgodi nepričakovano …

Oglasno sporočilo
24. 1. 2018, 07.24
Posodobljeno: 24. 1. 2018, 07.24
Deli članek:

Razlogi za prezgodnji porod so številni. Včasih prezgodnji porod nastopi sam od sebe, včasih pa ga umetno sprožijo zdravniki zaradi ogroženega zdravstvenega stanja nosečnice in/ali otroka. In takrat otročiček nujno potrebuje inkubator.

Zakaj lahko pride do prezgodnjega poroda?

Nekateri vzroki za prezgodnji porod so: vnetje nožnice ali sečnih poti, razvojne nepravilnosti maternice, kratek maternični vrat, večplodne nosečnosti ali npr. zunanji dejavniki, kot je predčasen odtek plodovnice ali poškodba zaradi prometne nesreče.

Višje tveganje za prezgodnji porod imajo tudi nosečnice, mlajše od 18 let ali starejše od 33 let (če gre za prvega otroka) oziroma 36 let (če je ženska predhodno že rodila).

Prezgodnji porod lahko poteka naravno ali pa se zdravniki odločijo za carski rez. Odločitev je odvisna od vrste zapleta, časa trajanja nosečnosti ter zdravstvenega stanja nosečnice in otroka. Če presodijo, da bi naravni porod predstavljal preveliko tveganje za mater in/ali otroka, se odločijo za carski rez.
Ko je nedonošenček enkrat rojen, ga nemudoma prestavijo v Enoto za intenzivno nego in terapijo nedonošenčkov.

Nekateri nedonošenčki imajo ekstremno nizko porodno težo (1000 g ali manj), nekateri zelo nizko porodno težo (1500 g ali manj), tisti z nizko porodno težo pa tehtajo 2500 g ali manj. Večina nedonošenčkov gre v inkubator, ki pomeni neke vrste 'umetno maternico', saj nadomešča dovolj toplo, vlažno in sterilno okolje, ki ga nujno potrebujejo za svoje preživetje. Mnogi potrebujejo tudi zdravila, dodatek kisika v inkubator, ali pa celo posebne aparate, ki jim pomagajo dihati, če so se rodili tako zgodaj, da razvoj pljuč še ni bil v celoti končan.

Združimo moči in pomagajmo olajšati skrb mamicam nedonošenčkov z nakupom novih inkubatorjev, ki jih ljubljanska porodnišnica nujno potrebuje.
Pošljite DLAN ali DLAN5 na 1919 in pomagajte tudi vi.

Skrbno osebje hrani otroke v inkubatorjih po posebnih sondah (z materinim ali pa adaptiranim mlekom), jih previja in drugače bedi nad njimi, neprestano pa se tudi kontrolira njihov pulz, krvni tlak in stopnja oksigenacije v krvi. Poleg tega se enkrat dnevno vršijo tudi meritve telesne temperature, tehtanje ipd. Pomembno je, da otrok pridobiva na teži v kolikor toliko stalnem vzorcu.