DOBRA MISEL

Med najmočnejšimi antioksidanti na svet

Zoran Franc
21. 1. 2018, 19.34
Posodobljeno: 21. 1. 2018, 19.35
Deli članek:

Je trajnica, ki je že stoletja na naših vrtovih, bolj razširjena je na Primorskem, a uspešno uspeva tudi povsod drugje, kjer jo obvarujejo pred močnimi zimami. Jo dovolj dobro poznate?

Profimedia
42-krat več antioksidativnih snovi zaužijemo z origanom kot z jabolkom.

Brez mediteranskega vonja si težko predstavljamo marsikatero jed. Origano namreč dodajamo juham, ribam, morskim sadežem, pici, omakam in še bi lahko naštevali. Navadno kraljuje ob robovih vrtov, odlično pa se obnese tudi na kuhinjskih poličkah. Ni le odličnega okusa, pač pa ga odlikuje še prijetna aroma. Zraste od 20 do 50 centimetrov visoko.

PROTI PRHLJAJU – nekaj kapljic origanovega olja dodajte šamponu ali ga nanesite razredčenega neposredno na lasišče (pri šamponiranju) in tako boste pripomogli k zmanjšanju prhljaja ter mastnega lasišča.
RAZSTRUPLJANJE – 5 do 10 kapljic origanovega olja na dan lahko pri 14- do 21-dnevnem razstrupljanju pripomore k povečanemu izločanju prebavnih snovi in čiščenju prebavnega sistema.
SRBEČICA – do srbečice lahko pride zaradi prisotnosti negativnih bakterij na koži, da bi se temu izognili, lahko nanesemo origanovo olje razredčeno z drugim oljem in masiramo srbeči predel. Po navadi po nekaj dneh srbečica izgine.
ZAMAŠENI SINUSI – 3 do 5 kapljic origanovega olja 2-krat dnevno uživajte od 3 do 5 dni razredčenega v soku, čaju ali vodi. Pozitivni učinki origanovega olja bodo vidni že po enem dnevu.

BOGASTVO ZDRAVJA

Origano ni le odlična začimba in dišavnica, ampak v sebi skriva tudi ogromno sestavin, ki spodbujajo prebavo. Kot antioksidant preprečuje tudi oksidacijo maščob, zato ga je dobro uporabiti pri močnih in mastnih jedeh. Vsebuje številne vitamine, kot so A, B6, C, E, K, pa tudi minerale, železo, magnezij, kalij, kalcij … Z dodatkom origana jedem boste v telo vsakič znova vnesli ogromno koristnih snovi, pa čeprav le v sledeh.

MOČAN IMUNSKI SISTEM

Kot smo že omenili, origano spada med najmočnejše predstavnike antioksidantov na svetu. Vseboval naj bi kar 42-krat več antioksidantov, kot jih ima jabolko. Vsebuje tudi rožmarinsko kislino, ta pa je bistvena pri utrditvi imunskega sistema. Rožmarinska kislina poskrbi, da se lahko telo spopade z boleznimi, predvsem prehladi, sezonskimi obolenji in tudi nekaterimi alergijami. Zaradi visoke vsebnosti vitamina K ga priporočajo tudi za zaščito pred boleznimi srca in ožilja, prav tako je pomemben pri gradnji močnih kosti.

ODLIČEN TUDI KOT POPAREK

Iz origana, kot tudi številnih drugih dišavnic, lahko pripravite čaj. Učinkovit je predvsem v času prehladov, saj hitro okrepi imunski sistem, lajša tudi napade kašlja in znižuje visoko vročino. Pomaga pri želodčnih krčih, črevesnem krču, napihovanju …, pripravimo pa si lahko tudi obkladke, ki bodo lajšali revmatične bolečine. Čaj oziroma poparek pripravimo iz sedmih decilitrov vode in treh čajnih žličk origana. Pijemo ga lahko tudi do trikrat na dan.