Rešimo problem

Tudi vi ne spite, ker imate nenehno zamašen nos?

Zoran Franc
21. 1. 2018, 14.12
Deli članek:

Nadležno smrkanje v glavnem povzročajo rinovirusi, ki s kapljično okužbo prek dihal preidejo v telo. Kdaj je zaradi zamašenosti treba obiskati zdravnika?

Profimedia
Pri nenehno zamašenem nosu je dobro, da ga izpirate s slano vodo.

Okužba mine hitro, kakor prehlad. Zgodi pa se, da ljudje zamenjujejo kronične običajne prehlade s senenim nahodom ali alergijo na pršice hišnega prahu. V tem primeru je treba nujno obiskati alergološko ambulanto! 

10 dni smrkanja je preveč. Preventivno obiščite zdravnika ali farmacevta.

Od uradne do domače lekarne

Značilnosti nahoda, zaradi katerega je nemogoče dihati skozi nos, so pogosto pospremljene s kihanjem in oteklo sluznico. Lahko čutimo tudi srbenje v nosu in praskanje v grlu, pri gripi pa se kot spremljevalni simptom pojavi še vročina. Če ste prehlajeni, zadoščajo nosne kapljice za zmanjšanje otekline sluznice, dobre stare domače inhalacije s kapljicami nageljnovega, evkaliptusovega, timijanovega ali brinovega olja ali pa vohanje sveže prepražene čebule. S čebulo (allium cepa) zdravi nahod tudi homeopatija, ki pozna zdravilo za vsako vrsto nahoda posebej.

Še nekaj pomembnih ukrepov proti nahodu

Popijte veliko zeliščnega čaja, najbolje timijanovega, kamiličnega in žajbljevega, razredčenih sokov in predvsem vode. Z obilnim dovajanjem tekočine olajšate izločanje sluzi. Jejte z vitamini bogato hrano, ki krepi telesno odpornost, skrbite, da zrak doma ni preveč suh, izogibajte se nikotinu in alkoholu ter se veliko gibajte na svežem zraku, kar čisti dihalne poti, tudi če ste že malce prehlajeni. Pri nenehno zamašenem nosu zaradi alergije pomaga tudi, če si boste nos dobro izprali. Vzemite prekuhano, mlačno vodo, v katero ste zamešali malo morske soli. Vodo dajte v dlan in jo dobro vdihnite skozi obe nosnici. Pustite, da steče iz nosu. Ponovite lahko do petkrat na dan. Predvsem otrokom je lažje, če si nos izpirajo postopno, vsako nosnico posebej, z lekarniškim pripomočkom, zjutraj in zvečer.

Profimedia
Če krvavite, glavo rahlo nagnite naprej in s prsti stisnite nosnici. Na zatilje položite nekaj hladnega, ker to zožuje krvne žile. Ne lezite na hrbet, da ne bo kri tekla nazaj in zašla v sapnik.

Nenehne krvavitve iz nosu

Po navadi niso nevarne, saj je zanje pogosto kriv le suh zrak, ki izsuši sluznico do te mere, da v njej nastanejo kraste. Otroci si vrtajo po nosu in te kraste spraskajo, pri tem pa poškodujejo še nežne žilice, da začnejo krvaveti. Včasih krvavitve spremljajo običajen prehlad ali seneni nahod. Ker so v ozadju lahko tudi polipi ali tujki v nosu, težavo za vsak primer zaupajte zdravniku.

___________

SAVNA

Para v savni bo učinkovito odmašila nos. Če nimate možnosti savnanja, si savno ustvarite kar v kabini za prhanje. Privoščite si dolgo vroče prhanje, pred tem pa za še boljši učinek po ploščicah poškropite nekaj eteričnega olja.

NAVLAŽITE ZRAK

Proti zamašenemu nosu učinkuje tudi vlažen zrak, ki močno olajša dihanje. Zaposlite osvežilce zraka ali na radiatorje položite posodo z vodo, oplemeniteno s kapljico ali dvema eteričnega olja.

DVIG VZGLAVNIKA

Za boljši spanec si pred spanjem nekoliko dvignite vzglavnik. Tako bodo vaše dihalne poti lažje prehodne, spanec pa boljši in trdnejši.