Naravno

Preprosti lepotni recepti z blagodejno aloe vero

Pe.R.
21. 1. 2018, 09.59
Deli članek:

Kakšna je razlika med gelom in sokom aloe vere, kako gel pridelamo sami in za kaj ga uporabljamo? Poiskali smo odgovore na vsa vprašanja.

Časopis Svet24
Aloe vera bo takoj zacelila ureznine in navlažila kožo.

Najbolj naraven je gel aloje, ki ga lahko pridobimo sami. Njegova edina slabost je kratkotrajna obstojnost; v hladilniku, v dobro zaprti stekleni posodi, ga lahko hranimo le nekaj dni. Pridobimo ga tako, da izberemo največji zunanji list rastline in ga odtrgamo čim bližje osnovi rastline. Odstranimo zunanje plasti lista, da ostane samo notranje mehko tkivo, iz katerega iztisnemo gel. Včasih ga je treba precediti skozi gazo, da odstranimo grudice. Seveda ga lahko kupimo tudi v lekarnah, kjer mu dodajo zgolj sredstva za obstojnost.

UPORABA GELA ALOE VERE

Ob toplotnih opeklinah nanesemo gel neposredno na opeklino, bolečina bo minila, koža pa se bo zacelila brez brazgotinjenja oziroma mehurčkov. Večkratno dnevno nanašanje gela aloe vere hitro posuši bradavice in herpes. Gel lahko uporabimo tudi ob manjših ranah oziroma brazgotinah. Ugotovili so, da se vpije v kožo kar štirikrat hitreje kot voda, pri čemer pušča kožne pore odprte, zato se tudi zdravilne sestavine gela lažje vsrkajo in dodobra navlažijo kožo. Aloja spodbuja delo fibroblastov in pripomore k hitrejšemu obnavljanju kože, zato je tako dobrodošla tudi v kozmetičnih izdelkih. Pravzaprav je aloja edina rastlina, ki jo lahko uporabimo neposredno na koži, ne da bi jo s čim razredčili ali ji kaj dodali.

RAZLIKA MED SOKOM IN GELOM

Sok aloje dobimo, če list prerežemo, nakar iz njega izstopijo rumene kapljice soka grenkega okusa. Gel pa je tekoča snov, ki je v sredini lista rastline. Med široko paleto kozmetičnih izdelkov najdemo tudi čisti zgoščeni sok aloje, ki je videti kot gel, z zdravilnimi kozmetičnimi lastnostmi. Takšen gel ni nič drugega kot stoodstotni sok aloje, ki ga želirajo s sredstvi za zgoščevanje, kar omogoči lažje nanašanje. Včasih za njegovo pripravo uporabijo suh ekstrakt aloje.

Hitri recepti

Vlažilna krema

Zmešamo 2 žlici svežega gela aloe vere, ½ čajne žličke olja pšeničnih kalčkov, 3 kapljice kokosovega olja in 6–7 kapljic eteričnega olja po lastni izbiri. Krema zdrži nekaj tednov.

Hranilni gel

Zmešamo 2 žlici gela aloe vere, 4 žlice jabolčnega kisa, 1 žlico hladno stiskanega olivnega olja in nekaj kapljic eteričnega olja po lastni izbiri. Pustimo stati 10 minut in nanesemo na kožo.

Mazilo za ustnice

Najprej zmešajmo žličko vazelina in pol žličke kokosovega olja. Dodamo 1 žličko gela aloe vere. Vse skupaj segrevajmo v mikrovalovni pečici 2–3 minute. Ohladimo in nanesemo na ustnice.