Bolečina

Pozor! Pazite na ponavljajoče se gibe

U.D.
29. 4. 2017, 19.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V preteklosti so se s sindromom zapestnega prehoda oziroma karpalnega kanala srečevali predvsem frizerji, zobozdravniki in delavci za tekočim trakom. Danes ni več tako.

Profimedia
Mravljinčenje ponoči je prvi znak tovrstne poškodbe

V sodobnem času lahko bolezen prizadene vsakogar, saj pametni telefoni in sodobna tehnologija od nas zahtevajo prav to – ponavljajoče se gibe. Če tudi vi vsak dan uporabljate podobne gibe zapestja, tipkate na računalnik, tablico, pametni telefon oziroma opravljate delo, ki od vas zahteva več kot pet ur podobnih gibov na dan, lahko to doleti tudi vas.

Dlani in zapestji desetkrat zavrtite v smeri urinega kazalca in nato še desetkrat v nasprotni smeri. Vajo ponovite med vsakim odmorom. 

KAKO GA PREPOZNATE?

Posledice sindroma so mravljinčenje prstov in roke, občutek olesenelosti v roki in/ali bolečine, ki se lahko pojavljajo v celi roki. Običajno je več mravljincev in bolečin ponoči, čez dan mravljinčenja lahko sploh ni. Bolečina je včasih tako huda, da bolnika prebudi.

VZROK JE LAHKO GENETSKI

Danes veliko ljudi trpi za sindromom zapestnega prehoda. Ugotavlja se, da je vzrok za nastanek lahko tudi genetski ali podedovan ozek karpalni kanal.

KAKO POŠKODBO OPAZITE 

Simptomi se začnejo razvijati počasi, z mravljinčenjem v prstih, ki se največkrat pojavi ponoči ali proti jutru, lahko pa preidejo na celo dlan. Pojavijo se bolečina, oteklina in utrujenost prstov ali cele dlani, pozneje pa se razvije oslabelost stiska pesti. Pacientom začnejo padati predmeti iz rok, najpogosteje jutranja skodelica kave.

ZDRAVLJENJE

Sindrom zapestnega prehoda se lahko zdravi na več načinov, ki vključujejo spremembo aktivnosti, imobilizacijo, protivnetna zdravila, vbrizganje steroidov in operacijo. Kirurško zdravljenje se priporoča pri dolgotrajnih tegobah, če se z drugimi načini zdravljenja stanje ne izboljša.

ZA ZAČETEK PRIPOROČAJO OPORNICO

H konservativni metodi spada imobilizacija zapestja v nevtralnem položaju s statično opornico. Posameznik si opornico namešča predvsem ponoči, po potrebi pa tudi čez dan.