Zajedalci

Prvo cepivo proti malariji na voljo že prihodnje leto

B.K.
25. 4. 2017, 11.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Cepivo proti smrtonosni malariji bi lahko bilo na voljo že v letu 2018, pravijo na Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO).

Wikimedia commons

Malarija je nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo zajedalske praživali. Letno za njo zboli od 350 do 500 milijonov ljudi po svetu, za posledicami okužbe jih umre med 1 in 3 milijone letno. Cepivo ima potencial, da pred smrtjo reši več deset tisoč ljudi, trdijo v WHO.

Cepivo bodo najprej preizkusili na 120.000 otrokih v afriških državah Kenija, Gana in Malawi, kjer se pojavlja največ primerov okužbe z malarijo.

Cepivo bi lahko preprečilo 4 od 10 okužb in zmanjšalo število najagresivnejših primerov za eno tretjino. A zdravniki se bojijo, da v najbolj problematičnih državah ne bodo mogli ustrezno izvesti cepljenj. Za zaščito so namreč potrebni štirje odmerki cepiva, prvi trije v roku treh mesecev in četrti 18 mesecev po zadnjem odmerku.

Wikimedia commons

Cepivo imenovano RTS,S, spodbode imunski sistem, da se začne boriti proti zajedalcu.

WHO upa, da bodo do leta 2040 lahko iztrebili malarijo, a zajedalci so vedno bolj odporni na zdravila, komarji pa na insekticide. Poleg tega se bolezen zaradi slabših ekonomskih razmer pojavlja na območjih, kjer je že bila iztrebljena.

Tako denimo v Grčiji že od začetka krize beležijo več 10 primerov okužb z malarijo in drugimi boleznimi, ki jih prenašajo komarji. Te so bile iztrebljene že pred 40 desetletji, z razširjeno in sistematično uporabo insekticidov. Po gospodarskem zlomu leta 2008 so grške oblasti prenehale z iztrebljanjem komarjev, kar je znova odprlo vrata mnogim boleznim, tudi malariji.