Prava hrana

Nad kandido z začimbami

ud
22. 4. 2017, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ste tudi vi s testom s slino in kozarcem vode ugotovili, da imate razširjeno glivico kandido, in ne veste, kako bi se je lotili brez špartansko stroge antikandidne diete, na katero še niste pripravljeni?

Profimedia
Poleg diete je ena od najpomembnejših nalog naseljevanje črevesne flore s probiotiki.

Za vas smo pripravili lažjo, pa vendar učinkovito rešitev, ki je primerna tudi za tiste z oslabljenim imunskim sistemom.

Brez diete ne gre

Poslušajte telo in hitro boste ugotovili, katero živilo vam »težko sede« in povzroča prebavne težave.

Če hočete omejiti rast glivice kandide, brez vsaj delne diete seveda ne bo šlo, saj dokler ji pri vsakem obroku ponudite obilo hrane, pač veselo raste in se širi. Če hočete torej omejiti njeno rast, se bo treba za vsaj pol leta odpovedati njenim najljubšim poslasticam – sladkorju in beli moki ter vsem izdelkom iz bele moke. Kandida sicer z veseljem »zaužije« vse ogljikove hidrate, vendar če boste zmerno uživali sadje in izdelke iz polnozrnate moke, škoda ne bo prevelika.

Profimedia
Če v vašem telesu ni dovolj vode, še tako dobra hrana in protiglivični pripravki ne morejo priti do celic

Zdravi nadomestek

Na svoj jedilnik dodajte kokosovo maščobo, saj je dragocen vir lavrinske in kaprinske kisline. Ti namreč v telesu učinkovito pobijata glivice. 

Dieto boste lažje prestali, če boste za vsak izdelek, ki je na seznamu prepovedanih živil in ste ga doslej redno uživali, poiskali zdrav nadomestek, ki ga kandida ne mara. Ste med tistimi, ki si ne predstavljajo zajtrka brez kruha? Naučite se peči polnozrnati pirin kruh z vinskim kamnom, ki kandidi ne diši ravno.

Trik za čokoladoholike

Ko bo skušnjava zares (pre)velika in se ne boste mogli odreči sladkemu, namesto čokolade izberite zdravo sladico z veliko kakava, zraven pa popijte skodelico zelenega čaja, ki bo sladico prepojil s snovmi, ki jih kandida ne mara. Če ne marate zelenega čaja, boste enak učinek dosegli tudi s katerim drugim, le dodajte mu katero od protiglivičnih začimb (cimet, kardamom, origano, pepermint in podobno).