PERILO

Bolezni in datum prve menstruacije

nn
22. 4. 2017, 10.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Če vas vprašamo, kdaj ste dobile prvo menstruacijo, boste mnoge morale kar močno pobrskati po spominu, nekatere pa se natančne starosti ne boste mogle spomniti.

profimedia
Verjeli ali ne, menstruacija je povezana tudi s tveganjem za razvoj alergij.

Naj vas potolažimo, da niste edine, je pa kljub temu zelo priporočljivo vedeti, kdaj ste dobile prvo menstruacijo. Zakaj? Ker najnovejše raziskave kažejo, da starost, pri kateri ste dobile prvo menstruacijo, lahko napove kar precej tveganj za bolezni.

Bolezni srca

Datum prvega mesečnega perila lahko napove tveganja za bolezni.

Trinajst let je najbolj idealna starost za pojav prve menstruacije, da bi se izognili boleznim srca. Ženske, ki so prvo menstruacijo dobile pri tej starosti, naj bi bile namreč najmanj dovzetne za bolezni srca, kap in visok krvni pritisk. Največje tveganje nosijo ženske, ki so prvo menstruacijo dobile pri desetih letih ali manj oziroma pri 17 letih in več. Pri teh starostih se tveganje za bolezni srca poveča za kar 27 odstotkov, za visok krvni pritisk za 20 odstotkov in za kap za 16 odstotkov.

Profimedia
Z zdravim življenjskim slogom se lahko precej spretno izognete boleznim.

Sladkorna bolezen tipa 2

Čeprav starost, pri kateri ste dobile prvo mesečno perilo, razkriva tveganja za bolezni, to ne pomeni, da se bo bolezen razvila.

Ženske, ki so menstruacijo dobile pred dvanajstim letom, imajo veliko večje tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 – torej tiste, ki se razvije z leti in je posledica zmanjšanja občutljivosti za inzulin ali njegovega pomanjkanja.

Preeklampsija

Preeklampsija je zvišan krvni pritisk in visoka vsebnost beljakovin v urinu med nosečnostjo, kar je lahko vzrok za poznejšo kap, torej smrt v nosečnosti. Vzroki za preeklampsijo še niso znani, znano pa je, da so k njej veliko bolj nagnjene ženske, ki so prvo menstruacijo dobile pred 12. letom.

Profimedia
Ženske, ki so prvo menstruacijo dobile zelo pozno, imajo manjšo gostoto kosti, kar v starejših letih pomeni večje tveganje za zlome in razvoj osteoporoze.

Možganski tumor

Kitajska ekipa raziskovalcev se je posvetila raziskavi o tem, kako različni reproduktivni dejavniki vplivajo na nastanek tumorja v možganih. Eno najbolj odmevnih odkritij te raziskave je bilo, da imajo veliko večje tveganje za tumor na možganih ženske, ki prve menstruacije niso dobile vse do 17. leta ali še pozneje. Pozna prva menstruacija naj bi bila torej povezana z večjim tveganjem za možganski tumor.