Prebavne motnje

Naravni načini, da premagamo in odpravimo zaprtje

ud
23. 4. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ste zaprti in ne veste, kaj bi storili? Poskrbite za redno prebavo z naravnimi sredstvi, saj lahko pogosto zaprtje vodi v mnoge zdravstvene težave, med njimi je tudi rak črevesja.

Profimedia
Nikoli ne zadržujte iztrebljanja. Takoj ko zaslišite klic narave, odidite na stranišče.

Predstavljamo vam nekaj naravnih načinov, kako poskrbeti za redno prebavo.

Voda, voda in še enkrat voda

Če želite uporabljati odvajalo, se pred tem posvetujte z zdravnikom.

Pijte dovolj tekočine. Pri tem imamo v mislih vodo, saj je izjemno pomembna pri prebavi. Z njo poskrbimo, da je blato dovolj redko in da se lahko normalno pomika po črevesju. Če ne pijete dovolj, je blato trše in se počasneje premika po črevesju. Dobra alternativa vodi so tudi nesladkani čaji.

Vlaknine

Vlaknine so ključne za dobro prebavo. Blato zaradi njih postane mehkejše in se lažje izloči. Zaužijte dovolj svežega sadja in zelenjave. Polno vlaknin je tudi v polnozrnatih izdelkih. V prehrano jih dodajte prek kosmičev in otrobov.

Laneno seme je učinkovito pri prebavi, saj spodbudi črevesje, da potisne blato naprej in se zaradi sluzi, ki nastane, brez težav izloči. 

Opevane suhe slive

Suhe slive odlično pospešujejo prebavo. Poleg tega vas bodo nasitile. Jejte jih vsak dan. Dodajte jih k zajtrku ali naj bodo sladica po kosilu. Pomagal naj bi tudi slivov sok.

Telovadba

Najhuje je, kar lahko storite pri zaprtju, da presedite po več ur skupaj. Potrudite se, da se vsaj na vsako uro na hitro pretegnete, razgibate ali celo sprehodite. Namesto da greste v službo z avtom, se odpravite peš, od dvigala se poslovite, stopnice pa naj postanejo vaše najboljše prijateljice. Redno gibanje bo pospešilo prebavo in poskrbelo za boljše počutje.

Pomaga tudi masiranje trebuha v smeri urnega kazalca. 

Ricinusovo olje

Odlično deluje tako pri odraslih kot pri otrocih. Vzamete ga samo eno veliko žlico na prazen želodec. Najbolje zvečer pred spanjem, saj začne delovati po šestih urah.