Izberite varnejšo možnost

V lakih za nohte tudi škodljive kemikalije. Preverite seznam

T.L.
19. 4. 2017, 10.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pred nakupom preverite sestavine laka za nohte. Pogosti neželeni sestavini sta benzophenone-1 in triphenylphosphate.

Profimedia
Neželene kemikalije so tudi v lakih za nohte.

Laki za nohte veljajo za priljubljene kozmetične izdelke, potrošniki pa se (pre)redko vprašajo, kaj vse se skriva v njih. Lahko za nohte namreč sodijo med kozmetične izdelke, v katerih je veliko različnih kemikalij. Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) tako objavlja rezultate pregleda, ki ga je opravila partnerska potrošniška organizacija iz Danske Forbrugerrådet Tænk. Pregled je razkril, da se med kemikalijami v lakih skrivajo tudi takšne, ki na človekovo telo ne vplivajo najbolje. Seveda pa to ne velja za vse izdelke.

ZPS opozarja, da je potrebno natančno pregledati seznam sestavin (INCI), ki pa je običajno napisan s tako majhnimi črkami, da jih je praktično nemogoče prebrati, včasih pa je prekrit tudi z nalepko s črtno kodo izdelka. 

In kaj glede dostopnosti seznama INCI za ZPS odgovorili slovenski zdravstveni inšpektorji? So zadovoljni in "ugotavljajo, da je potrošnikom v večini primerov na prodajnem mestu na voljo sestava majhnih kozmetičnih izdelkov, pri katerih iz praktičnih razlogov ni mogoče, da bi bil seznam sestavin na etiketi, nalepki, traku ali kartici ali na priloženem lističu. Knjižice s sestavo so običajno na poličkah, kjer so na voljo kozmetični izdelki, ali visijo ob strani. Ali je neprijetno povprašati trgovko za knjižico, je potrošnikova subjektivna odločitev. Zakonodaja to dopušča in zavezanci ter odgovorne osebe to možnost uporabljajo. Druga možnost je uporaba nalepk, ki so izdelane in označene tako, da se lahko delno odmaknejo in potrošnik tako dobi dodatne informacije na omejenem prostoru majhnega izdelka." Skratka, velikokrat je na potrošniku, da se pred nakupom določenega izdelka pozanima o sestavinah izdelka. 

Pogosti in neželeni kemikaliji

Pogosti kemikaliji, ki sta v lakih in sodita med neželene, sta predvsem benzophenone-1 in triphenylphosphate, obe pa lahko motita delovanje žlez z notranjim izločanjem (v nadaljevanju EDC).

Benzophenone-1 je ultravijolični filter, testiranje na živalih pa je pokazalo, da lahko moti hormonski sistem. Triphenylphosphate uporabljajo kot mehčalo.

Izpostavljenost neželenim kemikalijam v lakih za nohte sicer ni zelo problematična, saj kemikalije čez zdrav noht ne prehajajo v telo, ob tem še izpostavljajo na ZPS. Ker pa smo ljudje vsakodnevno izpostavljeni koktajlu različnih kemikalij, na ZPS priporočajo, da se ravnamo po previdnostnem načelu 'manj je bolje' in se kemikalijam izognemo, če je le mogoče. To je pri izbiri lakov mogoče, saj nekateri proizvajalci ponujajo tudi izdelke, ki dokazano ne vsebujejo neželenih kemikalij. 

Na povezavi poglejte, kateri laki vsebujejo in kateri ne neželenih sestavin