Modrostni zob

Osmice izpulite le, če čutite bolečino

ud
15. 4. 2017, 12.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zgornji in spodnji modrostni zob oziroma tretji molar je zadnji zob zobne vrste, ki tudi zadnji izraste, mnogim ljudem šele po 30. letu. Je povsem enakovreden drugim zobem.

Profimedia
Prvi dan po operaciji bolnik zaradi bolečine dobi analgetike, hladne obloge in tekočo prehrano.

Z njimi žvečimo, v zrelejših letih, ko druge bisere najeda zob časa, pa je nadvse dobrodošel nosilec protetičnega nadomestka. Zato še zdaleč ne drži, da so modrostni zobje le v napoto ali celo, da jih je treba izpuliti, da nam ne bi nekoč povzročali težav.

ZAKAJ TEŽAVE?

Zgodi se, da je zob pokrit z žepkom tkiva dlesni, pod njim pa se, zlasti zato ker je zadnje zobe težje temeljito ščetkati, kopiči plak, lepljiva snov iz delcev hrane, sline in bakterij. Posledično pride do vnetja in zobne gnilobe.

DRUGO MNENJE

Glede na vse mogoče težave, ki jih lahko povzroča nedokončno izrasel modrostni zob, po drugi strani pa glede na njegove številne koristi, predvsem v zrelejših letih, bi moral vsak zobozdravnik temeljito premisliti, ali je modrostni zob sploh treba odstraniti. Če vam vaš zobozdravnik svetuje ekstrakcijo modrostnega zoba, pa vam ta ne povzroča nobenih težav, vprašajte raje še za drugo mnenje.

KDAJ JE TOREJ PRAVI ČAS?

Če boli in je tkivo vneto, je ne glede na starost kajpak modrostni zob treba odstraniti. Zaradi ortodontskih razlogov pa je najboljši čas za ekstrakcijo v poznih najstniških letih oziroma med 16. in 24. letom, ko zob še ni obdan s trdo kostjo in korenine še niso popolnoma razvite, zaradi česar je verjetnost poškodbe čeljusti oziroma okoliške kosti manjša. 

KAKO?

Za odstranitev v splošni anesteziji se zobni kirurg odloči, kadar je treba odstraniti zgornje in spodnje modrostnike pred puberteto ali pri mladostnikih v poznem pubertetnem obdobju. Pri starejših bolnikih posege v splošni anesteziji opravijo le pri težjih primerih, na primer pri horizontalni legi modrostnega zoba. Po operaciji bolnik dobi analgetike in hladne obloge ter tekočo prehrano.