Gliste

Nadležni zajedavci ne pustijo spati

Milka Krapež/Zarja
16. 4. 2017, 20.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V nekaterih osnovnih šolah opozarjajo starše na mogočo okužbo otrok z glistami podančicami in tudi z običajno človeško glisto.

Profimedia

Prenos je skoraj nemogoče preprečiti, ker so za to potrebni zelo natančni higienski ukrepi. Težko bi pričakovali, da bi jih otroci dosledno upoštevali, saj med zaverovanostjo v igro pozabijo na previdnost. Slabo umite roke pa že zadoščajo za okužbo.

Okužba z glistami podančicami je ena najpogostejših parazitskih okužb. Čeprav se lahko okuži vsak, pa je največ »žrtev« med otroki, starimi od pet do deset let. Širi se v skupinah, kjer imajo osebe tesne medsebojne stike. Zelo pogosto se lahko zgodi, da jih dobijo vsi družinski člani. Na živali podančice ne gredo, mogoči gostitelj je samo človek. Okužbo je zelo lahko ugotoviti po srbenju okrog zadnjične odprtine, ki je hujše ponoči, ko so gliste (ženskega spola) najbolj dejavne. Takrat pridejo na površje, da izležejo jajčeca. Okužba je zelo nadležna, vendar pa ne povzroča resne nevarnosti za zdravje, okuženemu »le« ne da spati. Širi se z jajčeci. Vsaka ženska glista lahko v svojem življenju izleže približno 10.000 jajčec. Ko se človek praska (kar je zaradi hudega srbenja neizogibno), lahko prenese jajčeca pod nohti na katero koli površino, ki se je dotakne, ostanejo pa tudi na perilu, obleki, posteljnini ali pa igračah. Ko se kdo drug dotakne teh predmetov, lahko jajčece zanese v usta, od tam pa potuje po prebavilih. V tednih zatem se razvijejo odrasle gliste. Nove gliste potujejo v predel med tankim in debelim črevesom. Ko so popolnoma razvite, pridejo v predel zadnjika, kjer se krog ponovi. Odrasla ženska podančica lahko v telesu gostitelja živi približno tri mesece. Njihova jajčeca poginejo v enem ali dveh dneh, če so v toplem in suhem okolju, če pa so v hladnejšem in vlažnem, preživijo do dva tedna. Okužba je zelo nalezljiva, zato se dostikrat od otrok nalezejo tudi njihovi starši.

Gliste v vagini in sečilih

Podančice le redko pridejo v vagino ali sečila, lahko pa se zgodi tudi to. Znaki okužbe so enaki: prizadeti del začne okuženega zelo srbeti. Sicer pa okužba ne povzroča bolečin v trebušni votlini, pa tudi ne krvavitev, ki bi se kazale s krvavim blatom, ne vročine ali zmanjšanega teka. Pri naštetih znakih zelo verjetno gre za kakšno drugo bolezen, zato mora bolnik nujno obiskati zdravnika. Se je pa že zgodilo, da so podančice našli v vnetem slepiču, ki so ga kirurško odstranili. Ni jasno, ali so prav gliste zakrivile vnetje.

Zdravljenje je preprosto

Potem ko bo zdravnik ugotovil, da gre za podančice, bo predpisal zdravilo na recept, ki bo učinkovito poskrbelo za odpravo težav okuženega. Zdravnik bo svetoval tudi, da po zaužitju zdravil okuženi skrbno pazi na higieno in si temeljito umije roke po odvajanju ter vsakič pred obroki in po njih. Spodnje perilo in pižamo je treba zamenjati vsak dan, posteljnino pa je treba redno menjavati in oprati na visoki temperaturi vsake tri do največ sedem dni. Vsak dan je treba temeljito oprati tudi igrače. Teh nasvetov se je treba držati še dva tedna po tistem, ko je človek zaužil zdravila in ko glist ni več. Seveda pa se je treba izogibati grizenju nohtov. Še najbolje je, če so nohti kratko postriženi in pri vsakem umivanju rok zdrgnjeni s krtačko. Prostor, kjer se igrajo otroci, je treba redno in temeljito čistiti s sesalnikom. Če človek ni natančen, se lahko znova okuži.

Njegovo veličanstvo česen!

Glist se je mogoče znebiti tudi po naravni poti. Eden od nasvetov pravi, da si lahko pomagate s klistirjem: v vodo, ki jo boste vlili v črevo, stisnite nekaj strtih strokov česna, ki uničuje parazite. Napravo za klistiranje lahko kupite v vsaki lekarni in v specializiranih trgovinah. Česen je vsekakor prva učinkovina, ki jo proti glistam svetujejo zdravilci, lahko ga stisnete in naredite mazilo tako, da vanj vmešate nekaj vazelina. Mazilo nanesete na srbeče mesto. Poleg tega priporočajo, da okuženi poje čim več česna.

Drugi nasvet je, da uporabite grenivkine pečke, ki jih stisnete in sok iz njih zmešajte z malo vode ter to popijete trikrat na dan, početje nadaljujete najmanj teden dni. Sok iz grenivkinih pečk namreč vsebuje snov, ki uniči gliste v črevesju, za uničenje jajčec pa uporabite česnovo mazilo. Tudi korenje in zelje lahko pomagata proti glistam. Korenje vsebuje naravne žveplove sestavine, ki odpravljajo gliste. Okuženi naj vsako jutro poje nariban korenček, to naj ponavlja nekaj dni, vendar najmanj tri. Žveplove spojine vsebuje tudi čebula. Dve čebuli zrežite in pustite 12 ur v kozarcu vode, potem odcejeno vodo pijte trikrat na dan. Gliste naj bi bile uničene v dveh dneh.

Bučna semena (nekateri pravijo, da enako velja za bučno olje) prav tako vsebujejo snovi, ki uničujejo gliste. Pest bučnih semen nekoliko zdrobite. Dve skodelici vode segrejte na šibkem ognju, dodajte bučna semena in kuhajte dve uri. Potem zmes odmaknite z ognja in pustite, da se ohladi. Jušno žlico te zmesi užijte vsako uro, temu morata po dveh urah slediti odvajalo in skodelica ovsenih kosmičev. Za odrasle naj bi zadostovalo 300 gramov bučnih semen, otroci pa potrebujejo precej manj, od 50 do 150 gramov. Ali pa si pomagajte z jabolčnim kisom. Če ga boste redno uživali, bo povzročil, da bodo gliste pobegnile. Jabolčni kis jih namreč ne uniči, ampak prežene. V kozarec vode dodajte dve jušni žlici kisa in tekočino popijte. S tem boste znižali pH v črevesju, kar bo gliste pregnalo. Vodo s kisom pijte vsak dan, kar bo glistam tudi preprečilo, da bi se množile. Ko jih ni več, je priporočljivo okisano vodo piti naprej, da se nadloga znova ne pojavi.

Da bi se znebili glist, različni strokovnjaki priporočajo tudi spremembo prehrane. Jesti je treba več sveže zelenjave in sadja ter manj sladkorjev in ogljikovih hidratov. Sladkor in škrobna živila (OH) so namreč glavna hrana za gliste in omogočajo, da se ponoči neusmiljeno množijo. Obenem je priporočljivo jesti ovsene kosmiče, mleto laneno seme in nesladkane rozine, da bo v črevesju dovolj vlaknin, poleg tega naj bi uživali tudi probiotike. Z množenjem koristnih bakterij postane okolje neprijazno za gliste, kar jih sili, da zapustijo gostitelja.

Opozoriti velja, da zdravniki niso prepričani, da bi z naštetimi nasveti dejansko lahko gliste pregnali, to zlasti velja za zdravnike, ki se v svoji praksi pogosteje ukvarjajo s temi okužbami. Res pa je, da tudi zdravila niso uspešna v vseh primerih. Tako da je najbolje, da se vsak odloči, kateri način je zanj najprimernejši.