Mraz in sneg

Zimsko vreme prineslo kaos, Arso opozarja

M.K.
19. 4. 2017, 10.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V prihodnjih dneh bo Slovenijo zajela ohladitev, najnižje jutranje temperature se lahko drugi polovici tedna spustijo pod ničlo, kar lahko povzroči poškodbe na rastlinah zaradi nizkih temperatura zraka.

Profimedia
Morebitna pozeba bi lahko zelo prizadela zgodnje sorte jablane, ki so ponekod že odcvetele, v večini pa polno cvetijo in odcvetajo.

Preberite tudi Kako zaščititi rastline pred pozebo.

Zaradi nizkih temperatur na Agencije RS za okolje (Arso) priporočajo, da se v petek in soboto rastline prekrijejo s pokrivali oziroma izvaja protislanska zaščita in na ta način zmanjša tveganje zaradi pozebe. Priporočajo budno spremljanje razvoja vremena v prihodnjih dneh.

Evropo prekril aprilski sneg
O večjih snežnih padavinah poročajo tudi iz Češke, Poljske, Nemčije, Norveške, danes pa probleme zaradi sneženja pričakujejo na Slovaškem.

Po podatkih fenološkega monitoringa Arso je fenološki razvoj od 10 do 14 dni zgodnejši od običajnega, k čemur je pripomoglo nadpovprečno toplo vreme v marcu in v prvi polovici aprila.

Trenutno so koščičaste vrste sadnih dreves v razvojni fazi plodičev, podobno tudi hruške. Zgodnje sorte jablane so ponekod že odcvetele, v večini pa polno cvetijo in odcvetajo. Izjeme so le višje in izpostavljene lege, kjer so cvetni brsti še v fazah mišjega ušesca, balončka oziroma prvih odprtih cvetov. 

Vinska trta ob normalnih temperaturnih razmerah začne z aktivno rastjo, ko povprečne dnevne temperature preidejo 10 °C. Na Goriškem in v Brdih so že razviti prvi listi, od 6 do 8 dni bolj zgodaj kot običajno. Tudi v drugih vinogradniških legah v podravskem in posavskem vinorodnem območju že lahko opazimo razvoj mladih poganjkov. Občutljivost na pozebo je odvisna od sadne vrste, sorte in predvsem od razvojne faze. Če se brsti pripravljajo k cvetenju, a so ti še zaprti, lahko prenesejo temperaturo do okoli -3 °C. Ko se cvetovi odprejo pa so lahko kritične temperature že okoli -2 °C. 

Oplojeni cvetovi in mladi plodiči so najbolj občutljivi. Pri koščičarjih, pečkarjih in orehu jih lahko uniči temperatura zraka pod -1 °C, za marelice pa je usodna že -0,5 °C, še toliko bolj, če kritične temperature trajajo več ur. Mlade poganjke in listi vinske trte uničijo temperature pod -1 °C. 

Oblačno s padavinami in zelo vetrovno bo

Sneg tudi na poti proti Dalmaciji

Snežilo je v Gorskem kotarju in Liki, sneg je pobeli tudi obronke Biokova. Snežna odeja se je spustila do nadmorske višine šeststo metrov. Na Sv. Juriju so zjutraj namerili minus 3 stopinje Celzija, zapadlo pa je tudi okoli 15 centimetrov snega.


Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, v vzhodni Sloveniji pretežno oblačno. Predvsem popoldne in zvečer bodo krajevne padavine, deloma plohe, bolj verjetne v vzhodni Sloveniji. Krepil se bo veter severnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 11, na Primorskem do 14 stopinj C, piše na spletni strani Arso.

Jutri bo v zahodni Sloveniji delno jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Pihal bo močan veter severnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 4, ob morju okoli 7, najvišje dnevne od 6 do 11, na Primorskem do 14 stopinj C.

V petek bo povečini sončno, veter bo do jutra oslabel. Zjutraj bo zelo hladno. V soboto bo sončno s hladnim jutrom, popoldne se bo zmerno pooblačilo.

Nad Balkanom je ciklonsko območje, nad severno polovico Evrope pa območje visokega zračnega tlaka. S severnimi vetrovi priteka k nam precej hladen in razmeroma vlažen zrak.

V sosednjih pokrajinah bo danes v krajih zahodno od nas delno jasno, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. V krajih vzhodno od nas bo občasno deževalo, v Alpah pa snežilo. Pihal bo okrepljen veter severnih smeri.
Jutri bo v krajih vzhodno od nas pretežno oblačno z občasnimi padavinami. Drugod bo delno jasno. Pihal bo močan severni veter.

Kaos v Sarajevu

Snega je povzročil obilico težav tudi v Sarajevu, kjer je bil sinoči pravi kaos na cestah, nič bolj pa pa ni bilo tudi danes zjutraj. Vozniki so zaradi neprevoznosti cest vozili tudi v nasprotni smeri vožnje, zimska služba pa se je zelo počasi odzivala v pluženjem in posipanjem zasneženih cest.

Profimedia
Pristojni na sarajevski komunalni službi so menda čakali na nalog za pluženje, ki je bil izdan celo pozno. Sneženje tega ni upoštevalo.

Pristojni v komunalni službi Sarajeva, pa so se po poročanju lokalnih medijev izgovarjali, da ne morejo prevzeti odgovornosti, češ da so takšne pač procedure.