Zdrava hrana osrečuje

Hrana ima velik vpliv na naše razpoloženje

ud
23. 4. 2017, 21.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Če uživamo dobra in zdrava živila, nam ta dajo odlično energijo, počutje je boljše in živahnejše. Preverite, katera živila vas bodo naredila srečne.

Profimedia
Česen povečuje pozitivna čustva, kot je veselje, in zmanjšuje negativna.

Vsakodneven in konstanten stres vpliva na naše zdravje in razpoloženje, vendar ju lahko izboljša način prehranjevanja.

SREDOZEMSKA KUHINJA 

Banane nam pomagajo odpraviti strah in stres ter v nas povzročijo proizvajanje hormona sreče.

Sredozemska prehrana zmanjšuje tveganje za depresijo. Z njo se dvigne raven hormona sreče, zato si večkrat privoščite tovrstno hrano. Na vašem krožniku naj se čim večkrat znajdejo sadje, zelenjava, ribe, stročnice, oreški in olivno olje, bolj redko pa mesni izdelki.

RIBE

Znanstveno je dokazano, da so ljudje, ki jedo ribe, bolj srečni. To je zaradi tega, ker so ribe bogate z omega 3 maščobnimi kislinami, ki zmanjšujejo tveganje za depresijo. Poleg tega imajo ribe malo maščob, kar zmanjša občutek napetosti in jeze. Podobno na nas vplivajo tudi oreščki, semena in avokado, ki so prav tako vir zdravih maščob, ki krepijo razpoloženje.

Youtube
Tofu je bogat z beljakovinami, ki povečujejo energijo.

ŠPINAČA

Mleko in jogurt sta bogata s kalcijem. To je mineral, ki onemogoča nihanje razpoloženja in anksioznosti. Vsebujeta tudi ogromno vitamina B. 

Bogata z železom nam daje energijo, preprečuje utrujenost in izboljša koncentracijo. Zaradi vitamina B6 in folne kisline, ki je je v špinači ogromno, pospešuje sposobnost možganov pri proizvodnji hormona sreče.

TEMNA ČOKOLADA

Vsebuje triptofan, spojine, ki jih telo pretvarja v hormon sreče. Temno čokolado si lahko privoščite tudi na dieti, vendar pazite, da ima več kot 70 odstotkov kakava.

PESTO OMAKA

Omaka vsebuje baziliko, njeno olje pa krepi naša čustva in spodbuja voljo do življenja. Pinjole v omaki so odličen vir vitaminov. Pesto večkrat jejte za kosilo. Odličen in zdrav je z rjavim rižem.