Kronična ledvična bolezen

Bolezen filmskih lepotic

Milka Krapež/revija Zarja
29. 4. 2017, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Bolezni ledvic so vsaj tako pogoste, kot so tudi zahrbtne.

Profimedia
Zaradi bolezni ledvic je umrlo precej znanih ljudi (slika je simbolična).

Britanci so ocenili, da je na svetu približno milijon ljudi z ledvično boleznijo, pa sploh ne vedo, da so bolni. Tudi ta bolezen je namreč tiha ubijalka: ko začne povzročati težave, jo je veliko teže zdraviti. Zdravljenje pa je tudi precej drago, saj stane več kot zdravljenje raka dojke, pljuč, črevesja in kože skupaj. Za ledvice je torej najbolje poskrbeti, ko je človek zdrav.

Zaradi bolezni ledvic je umrlo precej znanih ljudi. Starejši se bodo morda spomnili igralke Jean Harlow, ki je umrla stara komaj 26 let. O njeni smrti je bilo precej ugibanj, preiskava pa je pokazala, da je umrla zaradi odpovedi ledvic. Tudi prej je bila bolehna. Danes ugibajo, ali je bilo to morda povezano z barvanjem las s precej agresivnimi snovmi, kot je na primer belilo (nekakšna varikina). Ko je na koncu resno zbolela, so zdravniki mislili, da ima vnet žolčnik. Šele v zadnjem stadiju bolezni je specialist potrdil, da ji odpovedujejo ledvice in da ni mogoče ničesar storiti.

Po drugi strani pa sta zaradi enake bolezni umrli tudi dve drugi filmski divi, Greta Garbo (stara 84 let) in b (stara 90 let), kar dokazuje, da je mogoče tudi z boleznijo ledvic dočakati visoko starost. Hudi bolniki, kakor je znano, morajo obiskovati dializo (da naprave opravijo delo, ki ga ledvice ne morejo več). Precej jih je na seznamu za presaditev organa oziroma živijo s presajeno ledvico. Bolezen ledvic se redko razvije kar sama od sebe, največkrat je posledica druge motnje ali bolezni, predvsem sladkorne bolezni ali visokega krvnega tlaka. Sladkorni bolniki in tisti, ki imajo povišan tlak, morajo torej za ledvice še posebej dobro skrbeti, kar pomeni, da morajo redno nadzorovati sladkor in tlak. Paziti je treba pri zdravilih, ki jih dobite v lekarnah brez recepta, kar posebno velja za zdravila proti bolečinam, ki lahko poškodujejo ledvice. Tudi prehranski dodatki niso povsem varni, če ne veste, katere potrebujete in koliko naj bi jih zaužili.

Najpomembnejša je voda

Profimedia
Ob letošnjem Svetovnem dnevu ledvic je pozornosti namenjena okužbam sečil in nosečnosti pri kronični ledvični bolezni.

Pravil, ki veljajo za ohranjanje splošnega zdravja in s tem tudi ledvic, sicer ni treba ponavljati, saj so vedno enaka: zdrava prehrana, gibanje, spanje, obvladovanje stresa. Pri ledvicah pa je treba poznati še nekaj drugih priporočil. Prvo je, da je treba skrbeti za redno hidracijo telesa. Vodo (čisto, izvirsko oziroma filtrirano) je treba piti ves čas, vendar po malem. Strokovnjaki se še niso uskladili, koliko vode je ravno prav – priporočajo od 1,5 do dva litra vode na dan. Če se vam zdi, da ste povsem zdravi, vendar ima kdo v vašem bližnjem sorodstvu kronično ledvično bolezen ali ledvično popuščanje, je smiselno, da ste pozorni na prve znake bolezni: ko vas začne nenadoma ponoči dvakrat ali večkrat tiščati na vodo (to torej ne velja le za povečano prostato pri moških), če ste zelo žejni in morate veliko piti in postane urin temen, kar največkrat pomeni, da je v urinu kri. V teh primerih o tem obvestite svojega zdravnika.

Tradicionalna kitajska medicina ledvice (oziroma sečila v celoti) povezuje s čustvom strahu; element, povezan z ledvicami, pa je voda. Organ, par ledvicam, je sečni mehur, oboji služijo presnovi vode v telesu. Spolnost in ustvarjalnost sta čustveni komponenti ledvičnega sistema kot organi, ki pomagajo preživetju z reprodukcijo; ta sistem je odgovoren za libido in moč spolne privlačnosti. Strah je, kakor rečeno, čustvo, ki ledvicam najbolj škodi; strah je tudi drugo ime za dolgotrajni stres, to pa je še ena velika nadloga našega časa. Ni čudno, da je bolnikov z ledvično boleznijo vse več, v Sloveniji jih je po nekaterih ocenah skoraj 100.000.

Alternativna medicina bolnikom svetuje, da se čim bolj potrudijo obvladati posledice stresa. Za to so priporočljivi joga, meditacija, taj či, pa tudi zavestno globoko dihanje. Vdih naj bo počasen in poglobljen, izdih prav tako. Morda se sliši zelo preprosto, vendar se je takega dihanja treba naučiti in ga zavestno uravnavati. Tako je mogoče tudi prej obvladati stres. Poleg tega alternativa priporoča ledvičnim bolnikom hrano temnejše barve, temno sadje in zelenjavo, na primer črni fižol, črni sezam, črni oreh, pa hrano iz morja: ribe, morske sadeže, alge in suši – vse to je imeniten tonik za ledvice. Priporočajo, da so ledvice tople. Za to je odlična terapija infrardeča savna, saj širi kapilare, stimulira pretok krvi, obnavlja, polni krvni obtok s kisikom.

Napitki za čiščenje ledvic

Ena od glavnih nalog ledvic je, da filtrirajo strupe iz krvnega obtoka in jih odplavljajo iz telesa, pri tem jim boste pomagali s pitjem brusničnega soka. Znano je, da so brusnice koristne pri vnetju sečil. Preprečujejo, da bi se preveč namnožene škodljive bakterije prilepile na steno sluznice sečil. Poleg tega so brusnice v pomoč tudi, kadar se v ledvicah nabira kalcijev oksalat, ki lahko tvori ledvične kamne. Vendar pa ne bo dober kar vsak brusnični sok. Biti mora certificiran, da je organski, da nima dodanih sladil ali kakšnih drugih dodatkov, sicer je bolje, da si ne kupite ničesar.

Drugi napitek pa je sok rdeče pese, ki vsebuje betain, to snov za zdravje ledvic priporoča marsikateri zdravnik. Betain izjemno pomaga tudi ljudem, ki imajo težave z želodcem. Pomaga razgraditi maščobe in beljakovine, koristi pri razstrupljanju, pomemben je za absorpcijo hranil, posebej beljakovin, vitamina B12, kalcija in železa.

Zelo koristen je tudi limonov sok, ki poveča kislost urina oziroma raven citratov v urinu, s čimer preprečuje nastajanje ledvičnih kamnov. Kozarec tople vode z limonovim sokom na tešče zjutraj je izjemno zdrav ukrep tudi za zdravje ledvic. Lahko pa si pripravite enkraten napitek za hitro čiščenje ledvic: iztisnete štiri ali pet limon, sok zmešajte s kozarcem vode in počasi popijte. Izredno priporočljivi so sveže iztisnjeni sokovi iz sadja in zelenjave. Za to potrebujete primeren sokovnik (glejte, da bo dovolj močan) in seveda sveže sadje in zelenjavo ekološke pridelave. Vse, kar vsebuje sadje oziroma zelenjava, bo pomagalo ledvicam, da bodo lažje odpravile strupe. Sadje in zelenjava naj bosta sezonska. Odlični so zelena, stebelna in v gomolju, pa korenje, peteršilj, tudi zelje, bučke, jabolka, ananas, hruške. Doma si lahko pogosteje pripravite tudi zelo preprost čistilni napitek iz mešanice limonovega soka, jabolčnega kisa in vode.

Soda bikarbona

Mnogo ljudi ne ve, da je soda bikarbona eno najosnovnejših zdravil oziroma učinkovin za bolezni ledvic. Raziskava britanskih znanstvenikov v Royal London Hospital je namreč dokazala, da lahko močno upočasni napredovanje ledvične bolezni. Enako je dokazala druga raziskava, ki so jo izpeljali Američani in je bila objavljena v glasilu Ameriškega nefrološkega združenja (Journal of the American Society of Nephrology). Po tej raziskavi lahko soda bikarbona prepreči, da mora pacient na dializo. Drugače povedano, napredovanje bolezni tako učinkovito upočasni, da dializa še dolgo ni potrebna.

Priporočljive zdravilne rastline

Ena najbolj znanih zdravilnih rastlin je vednozeleni gornik Arctostaphylos uva-ursi oziroma čaj iz njenih listov, ki pomagajo čistiti ledvice; priporočljivi so tudi brinove jagode, koruzni laski, hren, peteršiljevi listi in korenina (kar se že stoletja uporablja kot diuretik). Te rastline spodbujajo delovanje ledvic, da bolje izločajo urin. Strokovnjaki so napisali, da je za ledvičnega bolnika najboljša hrana (torej ne pijača, ampak hrana!) voda. Izjemno priporočljiva je tudi lubenica. Pri zdravljenju posledic obsevanja ponekod uporabljajo medicinsko konopljo oziroma olje iz nje.

Kaj ledvicam škodi?

Marsikatera snov, med prvimi je fluorid. Na srečo ga pri nas v vodi nimamo, je pa skoraj v vsaki zobni kremi. Škodijo tudi teflonski premazi v posodah, plesni v stanovanjih, amalgamske zalivke, pesticidi in detergenti za pranje perila, umetna sladila, oslajene pijače, slaščice vseh vrst. Bolnik torej ne bi smel uživati oslajenih jedi in pijač, pa tudi ne predelanih slanih jedi (prekajenega mesa, salam, klobas). Uporabljal naj bi kakovostne maščobe (maslo iz surove smetane, olivno, naravno kokosovo in bučno olje), seveda pa ne sme piti alkoholnih pijač in kaditi. Ugotovili so namreč, da se razvoj bolezni štirikratno upočasni, če bolnik neha kaditi.

Priporočljivo je uživanje alg, predvsem spiruline in klorele, ki odpravljata škodo zaradi zdravljenja raka, zdravljenja z antibiotiki in posledic jemanja zdravil proti bolečinam. Zelo pomembno je tudi, da ljudje, ki so občutljivi za gluten, nehajo uživati hrano, ki ga vsebuje. Po nekaterih ocenah naj bi bilo to kar 99 odstotkov vsega prebivalstva, a so ljudje različno občutljivi. Gluten je velika beljakovinska molekula, ki potrebuje dosti časa, da se izloči.

Prehranski dodatki

Ledvični bolnik bi moral vedeti, ali ima dovolj vseh potrebnih hranil, med njimi sta posebno pomembna vitamin D in magnezij. Tisti, ki so občutljivi za gluten, imajo običajno premalo hranil vseh vrst, zato je priporočljivo jemati predvsem magnezij in vitamin D. Tega naj bi v lepih sončnih dnevih dobili dovolj, a zima naredi svoje in večinoma so dodatki potrebni.