Svet

Afganistanski vojskovodja pozval h koncu vojne

STA/B.K.
29. 4. 2017, 15.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Afganistanski vojskovodja Gulbudin Hekmatjar je danes v prvem javnem nastopu po skoraj 20 letih pozval h končanju spopadov v Afganistanu in podpori vladi v Kabulu.

Reuters
Talibanski borci v Afganistanu.

Gulbudin Hekmatjar, ki je med državljansko vojno v Afganistanu s topništvom obstreljeval Kabul, po strmoglavljenju talibanskega režima leta 2001 ni želel stopiti na stran afganistanske vlade in je napovedal sveto vojno tujim silam.

Vodja uporniške skupine Hezb-e Islami je danes v govoru v pokrajini Lagman, kjer je nagovoril svoje privržence, pozval uporniške skupine, predvsem talibane, naj končajo vojno in prenehajo biti "žrtve nevednosti in ponosa".

Afganistanska vlada je septembra lani podpisala mirovni sporazum s Hezb-e Islami, nekoč eno najpomembnejših uporniških skupin v deželi pod Hindukušem.

Hekmatjar je danes pohvalil afganistanske varnostne sile in dejal, da je boj proti afganistanski vladi nesmiseln in nelegitimen. "Afganistanci so edine žrtve te vojne," je dejal in se zavzel za boj proti uporniškim skupinam skupaj z afganistansko vlado.

Sosednje države je pozval, naj se prenehajo vmešavati v afganistanske zadeve. "Upam, da sosedi iz Afganistana ne bodo naredili bojišča za svoje politično in vojaško rivalstvo," je dejal.

Prav tako je menil, da tuje sile ne morejo dobiti vojne v Afganistanu. "Potrebujemo močno, centralizirano vlado," je poudaril.

V skladu z mirovnim dogovorom so pripadniki Hezb-e Islam položili orožje in končali vojaške operacije proti afganistanski vladi. V zameno so bili iz afganistanskih zaporov izpuščeni člani skupine.