Kofein

Do 4 skodelice kave dnevno ne škodijo zdravju

R.T.
29. 4. 2017, 08.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Novo izvedena študija kaže, da lahko v dnevu brez slabe vesti spijete tudi do 4 skodelice kave.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Znanstveniki mednarodne znanstvene organizacije International Life Sciences Institute (ILSI) so opravili primerjalno analizo kar 740 raziskav o vplivu kave na telo. Ugotovili so, da je varna količina kofeina, ki ga lahko prenese odraslo telo, približno 400 miligramov dnevno. To je približna količina kofeina, ki ga vsebujejo 4 skodelice espressa. Za noseče ženske se količina zmanjša na 300 miligramov dnevno.

»Ugotovili smo, da predhodno opredeljene ravni vnosa kofeina pri zdravem uporabniku niso povezane z negativnimi učinki,« je povedal eden izmed avtorjev raziskave, Eric Hentges iz ILSI.

Profimedia

400 miligramov je sicer limit, ki ga priporočajo tudi evropske smernice glede porabe kofeina. Evropska agencija za varnost hrane sicer opozarja, da lahko prekoračitev priporočenega limita rezultira v problemih srca in tesnobi. Previsoke količine kofeina med nosečnostjo pa lahko rezultirajo v podhranjenosti pri novorojenčkih.

Kofein sicer dokazano zmanjšuje vnetja in povišuje sposobnost možganov.

A pazite, kofeina ne vsebuje zgolj kava. Skodelica pravega čaja ga vsebuje v popvrečju 50 miligramov, pločevinka energijske pijače 80 miligramov, tablica temne čokolade približno 50 miligramov, mlečne pa približno 25 miligramov.