Za lepo kožo

Katera hrana je primerna za vaše življenjsko obdobje?

R.T.
27. 4. 2017, 09.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Jasno je, da je zelenjava zdrava, sladkor pa ne. A poleg splošnih smernic, ki jih moramo upoštevati pri izbiri hrane, je dobro ugotoviti tudi, kaj telesu ustreza v določenem življenjskem obdobju.

Profimedia

V dvajsetih

V starosti med 20 in 30 let imamo optimalno mišično maso. Največ je tudi kolagena in elastina v koži. To pomeni, da je naša koža čvrsta in naše mišice dobro definirane.

A zaradi veliko stresa, hektičnega načina življenja in predvsem slabe izbire hrane, je lahko naše telo pod udarom tudi v the letih, ko bi moralo biti najbolj zdravo.

Da si zagotovite dovolj dobrih hranil jejte predvsem dobre beljakovine, kot so ribe in piščanec. Za dobro prebavo jejte kosmiče in druge polnozrnate izdelke, s temnozeleno zelenjavo pa si zagotovite kar čimveč antioksidantov.

Dreamstime

V tridesetih

Po 30. letu se produkcija novih celic v telesu upočasni. Prav tako postane telo bolj skromno pri pordukciji kolagena. To pomeni, da se začne koža počasi tanjšati in izgubljati na čvrstosti, mišice pa počasi izgubljajo tonus.

V the letih je najpomembneje, da v telo vnašate čim več antioksidantov, s katerimi nahranite kožo in pa hrano z visoko vsebnostjo vitamina C, ki spodbudijo produkcijo kolagena in elastina.

Dreamstime
Med sezonsko sadje v tem obdobju spadajo predvsem jabolka, hruške, kakiji in citrusi.

V štiridesetih

Poleg zmanjšanja nivojev kolagena in elastina se po 40. letu upočasni tudi limfni sistem. To pomeni, da se telo težje bori proti toksinom zaradi česar se pojavi napihnjenost in poškodovana koža. V the letih se začne na koži kazati tudi učinek sončenja. Nekateri deli kože postanejo svetlejši ali pa se razbarvajo.

Tudi v tem obdobju so antioksidanti nuja, paziti pa morate tudi na zadosten vnos tekočine v telo, pri čemer pomaga tudi hrana z visoko vsebnostjo eencialnih maščob kot so denimo mastne ribe, oreški in semena.

Dreamstime
losos

V petdesetih

Koža postane lisasta, pojavijo se prve starostne pege, predvsem po rokah in nogah. Kožne celice imajo 30 odstotkov manj naravne vlažnosti, zato se telo začne povešati, koža pa postane opazno tanjša in manj napeta.

Zdrave beljakovine, sadje živih barv ter veliko zelenjave vam bodo v tem življenjskem obdobju pomagali pri uravnavanju hormonov in nivojev sladkorja v krvi. Rumena in rdeča zelenjava, ki je navadno polna beta karotena pa stimulira rast novih kožnih celic.

Profimedia

V šestdesetih

V the letih se začne propad vezivnega tkiva v koži, kar pomeni, da postane ta bolj povešena. Poleg tega se začne hitro manjšati mišična masa. Zaradi upočasnjene cirkulacije in posledično nižjega dovoda hranil pa koža izgubi svoj lesk.

Še vedno jejte zdrave beljakovine in antioksidante, posebej pa se osredotočite še na hrano z visoko vsebnostjo vitamina D, denimo mastne ribe in jajca.