Nov napad

Spomeniki molčijo: skrunitelji razbili granitnega Mačka

R.T.
27. 4. 2017, 09.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Neznani storilci so uničili spominsko ploščo Ivana Mačka - Matije pod Bazo 20 v Kočevskem rogu.

PP Dolenjske Toplice
Neznanci so razbili granitno ploščo in počečkali nosilni steber.

Uničenje spomenika pod Bazo 20, ki je bila od aprila 1943 do decembra 1994 skrivno bivališče političnega vodstva slovenskega NOB, je že drugo takšno oskrunjenje v zadnjih dveh letih. Alejo spomenikov partizanskim poveljnikom so pod Bazo 20 uredili leta 1995, ob petdeseti obletnici konca druge svetovne vojne. Na kamnitih podstavkih so postavili bronaste doprsne kipe Dušanu Kvedru - Tomažu, Francu Rozmanu - Stanetu, Francu Leskovšku - Luki in Ivanu Mačku - Matiji. Toda pred natanko dvema letoma so bronaste kipe ukradli in jih najverjetneje prodali preprodajalcem dragih kovin. Policisti so na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu, toda storilcev niso našli.

Plošče poškropili z barvo

Lani so poškodovane spomenike povsem obnovili in namesto bronastih kipov na podstavke postavili granitne plošče z vklesanimi podobami poveljnikov. Toda zdaj so se neznanci znesli nad podobo Ivana Mačka - Matije in podstavek popisali z žaljivo vsebino, kar je opazil eden ob obiskovalcev gostinskega objekta v bližini ter poškodovanje prijavil policiji. Ta je po ogledu spomenik zaščitila s folijo. Na novomeški policijski upravi so pojasnili, da je neznani storilec med 14. in 16. aprilom razbil granitno ploščo, nosilni steber pa poškropil z barvo. Na spomeniku je mogoče opaziti napis »slov. Himmler«. Policisti so o ugotovitvah seznanili Okrožno državno tožilstvo Novo mesto in nadaljujejo zbiranje obvestil ter ugotavljanje okoliščin kaznivega dejanja poškodovanja ali uničenja stvari, ki so posebnega kulturnega pomena ali naravne vrednote, je sporočila Alenka Drenik.

Občina znova ponudila pomoč pri obnovi

Kljub preiskavi bo policija težko prišla na sled storilcem, ki za seboj po navadi ne puščajo veliko sledi. Skrunitev spomenika nacionalnega pomena so obsodili tako v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB kot v Občini Dolenjske Toplice. Župan Dolenjskih Toplic Jože Muhič je dejal, da bo del denarja za obnovo prispevala občina, če jo bo borčevsko članstvo za to zaprosilo.