Pripravki

Bezgovo olje za bolečo revmo

Urška Dretnik
29. 4. 2017, 10.00
Posodobljeno: 5. 12. 2023, 09.06
Deli članek:

Španski bezeg je naravno zdravilo za zdravo prebavo in za nižanje telesne temperature. V ljudskem zdravilstvu se uporabljajo cvetovi, listi, lubje in semena. Preverite, katere zdravilne učinke ima dišeči bezeg.

Profimedia
Z lic vam bo bezgov izvleček odstranil tudi rdečico.

To dišeče zelišče pomaga pri številnih težavah, poleg tega ščiti hišo pred zlimi duhovi in vam prinaša mir in srečo.

15

dni potrebuje bezeg, da izloči vse svoje zdravilne sokove in postane zdravilno olje za revmo.

ZDRAVILNI UČINKI
Cvetovi španskega bezga pomagajo pri povišani temperaturi, razjedah v ustih, prebavnih motnjah, težavah dihal, visokem krvnem tlaku in tudi pri ledvičnih kamnih. Blažijo kašelj in bronhitis ter lajšajo bolečine pri revmi, odlični pa so tudi pri zdravljenju bolezni kože, saj ta po nanosu pripravkov hitreje okreva.

Profimedia
Bezeg odlično vpliva tudi na prebavo.

LJUDSKI NASVETI
Če imate vročino ali težave z zaprtjem, pijte čaj iz posušenih cvetov. Izvleček španskega bezga se uporablja za negovanje občutljive kože in odpravlja neprijetno rdečico.

Bezeg simbolizira ljubezen

Njegovi cvetovi že od nekdaj očiščujejo hišo zlih duhov in priklicujejo pozitivno energijo. Prav tako je simbol veselja in življenja.

ZDRAVILNO LUBJE
Lubje španskega bezga se odstranjuje spomladi. Zdrobi se ga in posuši ter se ga skuha kot čaj. Pripravite ga tako, da eno čajno žličko posušenega lubja prelijete z vrelo vodo in pustite stati dve uri. Nato ga spet prevrite in pustite pokritega stati še eno uro. Za boljšo prebavo popijte žličko ali dve pripravka na dan.

OLJE ZA REVMO
Potrebujete pest posušenih bezgovih cvetov in liter olivnega olja. Cvetje in olje zmešajte v stekleni posodi ter jo dobro zatesnite. Postavite na sončno mesto za 15 dni. Posodo občasno pretresite. Boleče mesto masirajte trikrat na dan, učinek pa bo še boljši, če boste hkrati redno pili ingverjev čaj. Če boste boleča mesta redno masirali, prav kmalu skoraj ne boste več čutili bolečine. Preizkusite, ne bo vam žal.