Akupunktura

Več tisočletij stara metoda zdravljenja

ud
4. 2. 2017, 09.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Je zdravilska metoda, ki temelji na zabadanju iglic v tako imenovane akupunkturne točke. Te so na meridianih, ki potekajo vzdolž našega telesa, po njih pa se pretaka življenjska energija.

Profimedia
Akupunktura je zelo priljubljena, saj je naravna in nima stranskih učinkov.

Jin – Ta energija predstavlja ženskost in se povezuje z vzdrževanjem, pasivnostjo, mrazom, vlago, temo in krčenjem. Skupaj z jangom tvorita celoto. 

Akupunktura je izjemno pomemben del stare in sodobne kitajske medicine. Velja za enega izmed najstarejših postopkov zdravljenja nasploh, v prejšnjem stoletju pa so jo uvrstili med alternativne metode zdravljenja.

Na čem temelji

Akupunktura tako kot kitajska medicina temelji na filozofsko-religioznem nazoru Kitajcev. Ti verjamejo, da je bolezen v bistvu samo neravnovesje med jinom in jangom, dvema energijama, ki se pretakata po našem telesu. Cilj zdravljenja je, da se ponovno vzpostavi harmonija v telesu.

Profimedia
Zdravljenje s to metodo menda sega celo 5000 let v preteklost.

Meridiani

Jang – Ta energija je moško počelo, ki pomeni spremenljivost, aktivnost, veliko energijo, sušo, svetlost in širitev. Povezujejo ga z belo barvo in zunanjostjo.

Medsebojno povezane energetske poti, po katerih se pretakata energiji jin in jang, imenujemo meridiani. V človeškem telesu je štirinajst glavnih parnih meridianov, ki so simetrično porazdeljeni po desni in levi strani telesa in poimenovani po glavnih organih, s katerimi so tesno povezani. Vsak meridian vsebuje določeno število akupunkturnih točk. V telesu jih je 365, v premer merijo od dva do pet milimetrov.

Igle

Pri akupunkturi se uporablja ogromno tipov igel. Te se ločijo po dolžini, debelini in kovini. Zlate igle se uporabljajo za poživljajoče točke, srebrne pa za pomirjajoče. Danes se predvsem zaradi sterilnosti in varnosti uporabljajo igle, ki so izdelane iz kirurškega jekla. V kožo se zabadajo hitro in z rahlim zasukom. Prodrejo od dva do osem milimetrov globoko v kožo in se v njej pustijo od 10 do 20 minut. Za boljši učinek se lahko dodatno vrtijo, hladijo ali segrevajo. Včasih se za boljše učinkovanje uporabi tudi šibak električni tok. Čisto normalno je, da je koža po terapiji rdeča; pri akupunkturi to velja za pozitivni učinek, in ne za stranski učinek.

Profimedia
Navadno se uporablja kot spremljevalno zdravljenje, izven javnega zdravstvenega sistema.