Domači zdravnik

Svinjska mast za zdravje, lepoto in kuho

ud
2. 2. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Dolgo je veljala oziroma nekje še velja za eno izmed največjih nevarnosti za naše srce in ožilje ter zdravje. Pa je temu res tako?

Profimedia
Privoščite si jo brez slabe vesti, vendar preverite, kako je bila pridelana.

Debela plast slanine je bila včasih dokaz in ponos pridne gospodinje ter veselje vseh. 

Najprej je treba omeniti, da je svinjska mast maščoba, ki je narejena tako, da topimo sveže in čisto tkivo prašiča. Če je narejena po mokrem postopku, torej v vodi, ima nevtralen vonj in okus ter je bele barve. Ta mast ima zelo visoko točko dimljenja in je zaradi tega uporabnejša pri kuhi, ki zahteva visoke temperature. Rastlinskih maščob namreč ne izpostavljamo visokim temperaturam, saj imajo nižje točke dimljenja in nenasičene maščobne kisline se pri visokih temperaturah spremenijo v transmaščobe.

Transmaščoba

Zvišuje vrednost slabega holesterola LDL in znižuje vrednost dobrega holesterola HDL. Dokazano je kancerogena. Nastane s termično obdelavo rastlinskih olj.

Čas kolin

Trenutno je čas kolin in tako čas svinjske masti. A marsikdo se ji izogne zaradi želje po zdravi prehrani. Pa je res tako nezdrava? To nikakor ne drži. En gram svinjske masti ima devet kalorij. To je točno toliko, kot jih ima katerakoli druga rastlinska maščoba. Dejstvo je, da je svinjska mast zdrava. Prav tako slanina, iz katere so ocvirki. Toda pri tem morate biti pozorni, da je bil prašič pravilno vzrejen in pravilno predelan. Samo v tem primeru lahko govorimo o zdravi svinjski masti.

Profimedia
Svinjska mast v primerjavi s kokosovo vsebuje pol manj nasičenih maščob in precej več zaščitnih enkrat in večkrat nenasičenih maščob ter manjšo količino transmaščob, ki jih zaužijemo z ocvrto hrano.

Bodite zmerni

Nasičene

So maščobe živalskega izvora, ki so v mesu, piščančji koži, maslu, mleku, smetani in svinski masti. Navadno so pri sobni temperaturi v trdnem stanju. 

Nenasičene

Najdemo jih v oljih rastlinskega izvora, kot so oljčno, lešnikovo, sončnično, bučno, koruzno, sojino, repično, laneno in orehovo olje. Olja med seboj kombinirajte. 

Tako kot velja za vso ostalo hrano in pijačo, bodite pri uživanju svinjske masti zmerni. Maščobe so le najbolj skoncentriran vir energije iz hrane. Vedeti morate, da če je maščob v hrani premalo, človek težko pokrije dnevne potrebe po energiji. V vsakodnevni prehrani naj bo ena tretjina nasičenih maščob.

Cvrtje hrane

Svinjska mast je zelo primerna za cvrtje živil. Pri njenem segrevanju se tvori specifičen okus v kombinaciji z drugo hrano. Poleg tega lahko z njo dosežemo višje temperature kot recimo z rastlinskimi olji, ocvrto živilo pa vsrka manj maščobe. Pogosto se uporablja v slaščičarski industriji, saj je testo, narejeno z njo, veliko bolj hrustljavo kot tisto, ki je narejeno z maslom, čokolada pa se bolj lesketa.