Še nepojasnjeno

Za štirimesečni dojenčici ni bila usodna gripa

T.L./STA
1. 2. 2017, 17.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Deklici sta umrli konec prejšnjega tedna v Splitu.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vodja hrvaškega centra za gripo pri zavodu za javno zdravje (HZJZ) Vladimir Draženović je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu dejal, da gripa ni vzrok smrti dveh štirimesečnih deklic, ki sta umrli konec prejšnjega tedna v Splitu. Na Hrvaškem so se takoj pojavila ugibanja, da je bil za dojenčici usoden virus gripe.

Gripa je v letošnji sezoni v Splitu doslej terjala osem življenj. Še nekaj smrtnih primerov so uradno potrdili tudi na drugih koncih Hrvaške.

"Na podlagi opravljenih analiz (...), lahko rečemo, da virus gripe ni bil dokazan. Menimo, da influenca v obeh primerih ni neposreden vzrok smrti," je še povedal Draženović. Zanikal je tudi možnost, da je smrti deklic botrovala gripa v kombinaciji s kakšno drugo boleznijo. "Možno je, da je vzrok smrti v respiratornem sistemu, a virusa gripe nismo našli v respiratornemu sistemu," je še dejal.

Kot je dodal epidemiolog iz HZJZ Bernard Kaić, nimajo informacij, da bi dojenčici imeli kakšno drugo bolezen.

Draženović in Kaić sta napovedala, da bo vzrok smrti obeh dojenčic znan v prihodnjih treh ali štirih tednih, ko bodo opravili vse preiskave.

Štirimesečni dojenčici so prejšnjo nedeljo pripeljali v splitsko bolnišnico, potem ko nista več dajali znakov življenja. Hrvaški mediji so poročali, da so pri eni deklici prve analize pokazale, da je umrla za gripo, zato so sumili, da je tudi druga umrla zaradi istega razloga.