Opozorilo iz EU

Vlada na tiho in ponoči "uzakonila" korupcijo

T.L.
1. 2. 2017, 18.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Romuniji so na hitro sprejeli vladni odlok, ki otežuje pregon določenih korupcijskih dejanj. Ljudje so preplavili ulice Bukarešte in prepevali: "To ste storili ponoči, kot tatovi!"

Bobo
Zlorabo položaja bodo kazensko preganjali le, če bo škoda znašala najmanj 44.000 evrov.

Romuni so na nogah: vlada je hitro in tiho sprejela odlok, ki otežuje pregon določenih korupcijskih dejanj. Novo uredbo, po kateri bi se lahko več politikov izognilo kazenskemu pregonu, je socialno-liberalna vlada sprejela v torek, veljati je začela takoj. 

Prišlo pa je tudi opozorilo Evropske unije. "Boj proti korupciji je potrebno okrepiti, ne pa izničiti" je dogajanje po poročanju BBC komentiral vodja Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Vlada, ki je na položaju od začetka januarja, je po poročanju STA odlok sprejela kljub protestom, ki so proti načrtovanim spremembam v državi potekali že več tednov. V skladu z novo uredbo bodo zlorabo položaja kazensko preganjali le, če bo škoda, ki bo pri tem nastala, znašala najmanj 200.000 romunskih levov (približno 44.000 evrov), je v torek pojasnil pravosodni minister Florin Iordache.

Odločitev vlade je bila nekoliko nepričakovana, saj teme ni bilo na predhodno objavljenem dnevnem redu seje vlade. Že ponoči pa je bila nova ureditev objavljena v uradnem listu. Po mnenju kritikov naj bi z njo med drugim pred pregonom zaščitili predsednika vladnih socialdemokratov (PSD) Liviuja Dragneo, ki je obtožen zlorabe položaje, s katero naj bi nastala škoda v višini 100.000 romunskih levov.

Primerjali so jih z nočnimi tatovi

Ljudje so preplavili ulice Bukarešte in prepevali: "To ste storili ponoči, kot tatovi!" Protesti so se zgodili tudi v več drugih romunskih mestih, poroča BBC.

Predsednik države Klaus Iohannis, ki je spremembam že vseskozi nasprotoval, je menil, da gre za žalosten dan. "Pravna država je s strani nasprotnikov pravice in boja proti korupciji prejela težek udarec," je zapisal na facebooku.