Konkurenca in podražitev

Varuh konkurence pojasnjuje, zakaj postopek zoper Pro Plus

T.L./STA
1. 2. 2017, 19.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vse to zaradi nedavnega umika programov Pop TV in Kanal A iz omrežja prizemnih oddajnikov, po katerem je prišlo do podražitev paketov s TV-programi tega, da so največji operaterji podražili pakete s TV-programi.

Profimedia
Cene TV paketov večine ponudnikov so se kar precej podražili.

Javna agencija za varstvo konkurence je zoper podjetje Pro Plus uvedla postopek ugotavljanja kršitve zakona o preprečevanju omejevanja konkurence. Zadeva se nanaša na dogajanje okrog nedavnega umika programov Pop TV in Kanal A iz omrežja prizemnih oddajnikov, po katerem je prišlo do tega, da so največji operaterji podražili pakete s TV-programi.

Po pojasnilih varuha konkurence je izkazana verjetnost, da ima Pro Plus prevladujoč položaj na veleprodajnem trgu televizijskih programov na ozemlju Slovenije in na znatnem delu notranjega trga Evropske unije, kar bi lahko prizadelo trgovino med državami članicami.

Pogojevanje

Pravila s področja varstva konkurence naj bi kršil s tem, ko naj bi dobavo plačljivih programov Pop TV, Kanal A, Oto, Brio in Kino po 16. januarju 2017 pogojeval na način, da morajo distributerji avdiovizualnih vsebin vse programe podjetja Pro Plus vključiti v vse lastne maloprodajne sheme TV-programov na najboljša programska mesta. S tem naj bi neposredno določal nepoštene prodajne poslovne pogoje.

Poleg tega naj bi programe Pop TV, Kanal A, Oto, Brio in Kino ponujal izključno v paketu, ki vključuje do 16. januarja prosto dostopna programa Pop TV in Kanal A s širokim vsebinskim spektrom - ta sta med najbolj gledanimi v državi ter predstavljata programa, ki ju operaterji morajo imeti v ponudbi - skupaj z drugimi že plačljivimi programi podjetja Pro Plus, ki so tematske narave in se trenutno ne nahajajo v vseh TV-shemah operaterjev.

Ta paket naj bi ponujal po ceni, ki naj bi po prehodnem obdobju enega leta bila skoraj štirikrat višja glede na obdobje pred 16. januarjem 2017. "S tem s trga izrinja konkurente, s čimer omejuje proizvodnjo, trg in tehnični napredek v škodo potrošnikov," je agencija za varstvo konkurence še zapisala v danes objavljenem sporočilu.

Obenem naj bi Pro Plus pravila varstva konkurence kršil s tem, ko naj bi operaterje, ki so dobavitelji avdiovizualnih vsebin na drobno, s stališča cen paketa programov neupravičeno različno obravnaval. S tem naj bi uporabljal neenake pogoje za primerljive posle z drugimi sopogodbeniki in sopogodbenike postavljal v konkurenčno slabši položaj.

Pozivajo: Pošljite podatke

Agencija je postopek uvedla 12. januarja, in sicer proti podjetju Pro Plus, ki deluje v pravnoorganizacijski obliki pravnih oseb Pro Plus, Kanal A in Pop TV. Predstavniki agencije so sredi januarja že obiskali Pro Plus - v tem so takrat pojasnili, da je obisk temeljil na osnovni anonimne prijave enega od operaterjev, ki distribuira njihove televizijske programe. Agencija je sicer danes javno pozvala vse osebe, da ji pošljejo podatke, ki bi lahko bili pomembni za odločitev.

Medijska hiša Pro plus je lani jeseni napovedala, da svojih najbolj gledanih programov Pop TV in Kanal s 16. januarjem 2017 ne bo več oddajala v okviru omrežja prizemnih oddajnikov, prek katerega so ju potrošniki lahko sprejemali brezplačno prek navadnih sobnih ali strešnih anten. Ta programa sta tako po 16. januarju postala dosegljiva le prek ponudnikov kabelske oz. IP-televizije in satelitske televizije.

Pro plus naj bi ob tej potezi od operaterjev, ki ponujajo plačljive platforme za spremljanje TV-programov, izpogajal nadomestilo za prikazovanje obeh programov in njihovo ohranitev v osnovnih shemah. Operaterji naj bi namreč doslej ne bili pripravljeni plačevati nadomestil za ta programa, ker so ju gledalci lahko spremljali brezplačno prek sobnih in strešnih anten.

Trije naenkrat napovedali podražitev

Operaterji Telekom Slovenije, T-2 in Simobil so nato v ponedeljek z nekajurnim razmakom napovedali, da bodo marca podražili tiste svoje širokopasovne fiksne pakete, ki vključujejo tudi ponudbo televizijskih programov. Podražili jih bodo v večini za tri evre mesečno, kot razlog so navedli spremembe poslovnih modelov nekaterih izdajateljev televizijskih programov. Od največjih operaterjev podražitve ni napovedal le še Telemach.

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so po napovedanih podražitvah poudarili, da je bilo to potezo pričakovati prej ali slej. Vseeno pa jih preseneča, da so operaterji to storili tako hitro po tistem, ko je Pro plus ugasnil oddajanje programov Pop TV in Kanal A prek omrežja prizemnih oddajnikov.

"Zdaj je torej dokončno jasno, kdo je izgubil bitko med ponudniki programov in operaterji. Nastradali bodo edino potrošniki, ki bodo tudi za osnovno programsko shemo morali plačevati več, pri čemer pa so zaradi napačne strategije na področju prizemne televizije onemogočili resno konkurenco operaterjem kabelske in IP-televizije," je v sporočilu za javnost poudaril Boštjan Okorn iz ZPS.