Ne počnite tega!

Najbizarnejše diete vseh časov

ud
29. 1. 2017, 19.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Če decembra jemo, kar »želimo«, januarja preizkušamo razne diete, ki delujejo ali pa ne. Za vas pa smo zbrali nekaj najbolj čudnih diet, ob katerih se boste lahko nasmejali.

Profimedia
Ne pozabite, da z dietami ni dobro pretiravati, saj lahko tako resno ogrozite svoje zdravje.

Že v 18. stoletju je škof Thomas Short razmišljal o vzrokih debelosti in kdo ve po kakšnem ključu ugotovil, da debelejši ljudje živijo na območjih, ki so blizu močvirjem. Čeprav temu ne moremo reči dieta, je bil njegov nasvet, kako izgubiti težo, naj se ljudje preselijo stran od močvirnatih predelov.

S kisom nad kilograme

Obstaja tudi dieta, v kateri naj bi hrano žvečili, a nikoli pogoltnili.

Pesnik lord Byron, za katerega se govori, da je trpel za anoreksijo in bulimijo, se je nekje v začetku 19. stoletja domislil prav posebne metode ohranjanja nizke teže. Da bi redno »prečiščeval« svoje telo, je pil velike količine kisa, zmešanega z vodo, stranski učinek pa sta bila bruhanje in driska. Izguba teže zagotovljena.

Stran z lakoto

Okoli leta 1925 cigarete še niso veljale za tako nezdrave kot danes. Nasprotno – številni proizvajalci cigaret so te promovirali tudi z dejstvom, da kajenje zmanjšuje občutek lakote in tako vpliva na izgubo kilogramov. 

Shujševalna mila 

Ali ste vedeli, da modra barva zmanjšuje apetit, medtem ko ga rumena in rdeča povečujeta? 

Ni ravno dieta, a naj bi vplivalo na izgubo teže – okoli leta 1930 so se na policah trgovin znašla domnevno čudežna mila, ki naj bi ženskam, ki bi se z njimi namilile po telesu, pomagala odpraviti odvečne kilograme. Poznejše raziskave so pokazale, da je šlo za povsem običajna mila, a uporabnice so jih v tistem času množično kupovale.

Trakulja?!

Bi pojedli trakuljo in shujšali? Tak način izgubljanja teže je bil priljubljen v petdesetih letih prejšnjega stoletja, deloval pa je tako, da so ljudje pojedli ličinko trakulje, ki se je nato v njihovem telesu izlegla in iz hrane, ki so jo pojedli, absorbirala hranilne snovi. Teorija pravi, da človek, ki ima trakuljo, izgubi med pol in enim kilogramom teže na teden.

Tako se pa res ne moreš zrediti

Dieta Trnuljčice? Ja, tudi to obstaja! Njeni zagovorniki menijo, da če človek spi, pač ničesar ne zaužije in se zato tudi ne redi. Ta dieta je bila priljubljena v šestdesetih letih in nanjo naj bi prisegal tudi sam kralj rock ‘n’ rolla Elvis Presley, ki je menda zaužil dovolj uspaval, da je spal po več dni skupaj, in se tako izognil številnim obrokom.

Nekateri jedo vato

Le zakaj bi jedli hrano, ko pa lahko jeste vato? Dieta, ki naj bi jo pogosto uporabljale manekenke, izhaja iz domneve, da vata zapolni želodec in ustvari občutek sitosti. Nekateri jo jedo kar samo, drugi jo namočijo v želatino.