Higiena

S ščetkanjem do lepega nasmeha

ud
29. 1. 2017, 13.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Čiščenje zob in dlesni je veščina, ki se jo je treba naučiti, žal pa smo pri tem vse prevečkrat površni, nedosledni in premalo osredotočeni, rezultat pa so težave z zobmi.

Profimedia
Učinek čiščenja zob občasno preverite s testnimi tabletami in tekočino.

Vedno se držite enakega sistema čiščenja tako, da zajamete vsa področja v ustih. 

S temeljito in redno ustno higieno bomo preprečili bakterijam v zobnih oblogah, da bi povzročale vnetje dlesni. Ko govorimo o temeljiti ustni higieni, ne smemo pozabiti, da bo uporaba samo zobne ščetke premalo. Očistiti moramo tudi medzobne prostore z medzobno ščetko in/ali zobno nitko. Posvetiti pa se moramo še drugim kritičnim predelom v naših ustih: mestom pod mostički, okrog zobnih vsadkov, fiksnega ortodontskega aparata. Pa tudi na redne zobozdravstvene preglede ne smemo pozabiti.

Kakšna je dobra zobna ščetka?

Ustno in splošno zdravje sta po mnenju zobozdravnikov povezana. 

Zobna ščetka ne sme biti ne pretrda ne premehka. Pri zobni ščetki je dobro, da izberemo takšno z več tisoč tankimi, gosto vpetimi in finimi ščetinami. Zobno ščetko zamenjamo, ko se vlakna začnejo vihati oziroma na vsake tri mesece. Po uporabi ščetko operemo.

Kako izbrati medzobno ščetko?

Pri izbiri medzobnih ščetk je pomembno, da se prilegajo posameznim medzobnim prostorom in dosežejo vsa težje dostopna mesta. Ob tem je dobro, da imajo mehke ščetine in tanko, a čvrsto žično jedro.

Profimedia
Vsekakor je treba vsaj enkrat ali dvakrat na leto na pregled k zobozdravniku.

Kaj pa nitka?

Zobna nitka za nitkanje medzobnih prostorov je pripomoček, brez katerega danes ne gre več. Zobna nitka nam pomaga pri tistih predelih, ki jih ne moremo ustrezno očistiti ne z zobno ne z medzobno ščetko.