Zdravje

Psihotriki za hujšanje

A.K.
29. 1. 2017, 10.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Obstajajo nekateri triki, ki vam lahko pomagajo pri hujšanju.

Profimedia

Ogledalo v jedilnici bo poskrbelo, da boste začeli jesti bolj zdravo, saj vam odsev, ko se prenajedate z nezdravo hrano, ne bo všeč. Če nimate dovolj prostora za ogledalo, si pred obrokom fotografirajte obrok. Imelo bo podoben učinek.

Ugasnite glasbo, da se lahko osredotočite na uživanje hrane. Pojedli boste le tolikšno količino, da se nasitite in ne prenajeste.

Odličen trik je tudi, da servirate obrok na manjši krožnik, saj boste tako pojedli kar 30% manj, kot bi pojedli drugače, to dokazuje raziskava, ki so jo naredili na Univerzi Cornell v ZDA.

Pomembna je tudi barva. Če jeste omako v barvi testenin, boste pojedli preveč. Ljudje smo bolj zmerni, ko se barve v našem obroku razlikujejo, pravi raziskava, objavljena v Journal od Consumer Research. Pri hujšanju bodo uporabni tudi krožniki z modrim robom, saj dajejo vtis, da je porcija hrane večja, kot je v resnici.

Če so prigrizki ena izmed vaših slabosti, ne glejte žalostnih filmov. Prihranite si prigrizke in jih jejte le ob komedijah, saj bi ob filmih z žalostno vsebino pojedli od 28 do 55 odstotkov več, poroča študija, objavljena v Archives of Internal Medicine.

Modra barva nas nekako obvaruje prenajedanja. Zato prebelite eno steno v jedilnici, imejte modri prt na jedilni mizi, obleko v modri barvi ali pa jejte iz modrih krožnikov. Izogibajte se rdeči, rumeni in oranžni barvi, kadar jeste, saj študije kažejo na to, da spodbujajo prenajedanje.

Ogledalo nam pomaga, da pojemo tudi do 35 odstotkov manj, pravi raziskava ameriške univerze v Floridi. Ogledalo nas namreč opomni, zakaj se trudimo, ko hujšamo in nas motivira, da vztrajamo do cilja.

Medtem ko čokoladice in bombone prav napademo, če niso zaviti, raje kupujte takšne, saj so dokazali, da pojemo 30 odstotkov manj sladkarij, če so v ovoju.

Premagajte željo po sladkim s spanjem. Če ne spite dovolj, boste verjetno pojedli več nezdrave hrane, trdijo strokovnjaki iz univerze v Wisconsinu. Če spite devet ur na noč, boste zagotovo jedli normalno.

Medtem ko kuhate, žvečite žvečilni gumi. Pojedli boste manj, saj boste možgane pretentali z mislijo, da ste pojedli več kot v resnici.

Vonj po vaniliji odganja željo po sladkem.

Namesto kalorij štejte raje zalogaje. Koliko vilic nesete v usta, kolikokrat prežvečite hrano, preden jo pogoltnete. To bo prineslo manj kilogramov kot štetje kalorij.

Pretentajte vaše možgane, povohajte sadje. Lažje boste izgubili telesno težo, če boste povohali jabolko ali banano. Dr. Alan Hirsch je testiral 3000 prostovoljcev in ugotovil, da so ljudje, ki so pogosteje vohali hrano manj pojedli in izgubili več kilogramov.