Svet

Britanska ministrska predsednica se ne strinja s Trumpovo imigrantsko politiko

A.K./STA
29. 1. 2017, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Britanska ministrska predsednica Theresa May se ne strinja z omejitvami imigracije, ki jo je sprejel novi ameriški predsednik Donald Trump in bo posredovala, če bodo te omejitve vplivale na britanske državljane, so danes poudarili v Londonu.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Kot je sporočil njen tiskovni predstavnik, se London ne strinja s pristopom Washingtona.

"Če bo to kakorkoli vplivalo na britanske državljane, se bomo odločno obrnili na ameriško administracijo," je zagotovil tiskovni predstavnik predsednice britanske vlade.

Mayeva, ki se je ta teden kot prva tuja državnica srečala s Trumpom kot novim ameriškim predsednikom, je v soboto v Veliki Britaniji sprožila veliko razpravo, saj je zavrnila, da bo obsodila Trumpov ukaz o začasni prepovedi vstopa v ZDA za državljane sedmih muslimanskih držav. Dejala je, da je Washington sam odgovoren za svojo imigrantsko politiko.

Med tem je eden od britanskih poslancev iz konservativne stranke britanske premierke razkril, da bi mu v skladu s Trumpovim ukazom prepovedali vstop v ZDA. V Iranu rojen poslanec Nadhim Zahawi je prek Twitterja objavil, da ima "potrditev, da bi ukaz lahko veljal zanj in za njegovo soprogo, saj sta oba rojena v Iranu", kljub temu, da imata oba britanski potni list. "Žalosten dan, ko se počutiš kot drugorazredni državljan. Žalosten dan za ZDA," je dodal.

V Veliki Britaniji so se tudi v zvezi s prepovedjo vstopa za državljane sedmih muslimanskih držav v ZDA že pojavili pozivi, da bi Trumpu, ki naj bi konec leta na povabilo kraljice Elizabete II. obiskal Veliko Britanijo, prepovedali, da bi v parlamentu nagovoril britanske poslance.

Odzval se je tudi kanadski premier Justin Trudeau, ki je prek Twitterja objavil, da so v Kanadi begunci dobrodošli. "Vsem tistim, ki bežijo pred preganjanjem, nasiljem in vojno - dobrodošli v Kanadi, ne glede na vašo veroizpoved," je zapisal kanadski premier. Dodal je, da je raznolikost moč Kanade.