Koroška

Nove bivalne enote za odrasle z motnjami v duševnem razvoju

A.K./STA
29. 1. 2017, 09.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na Koroškem pristojni že več let opažajo nujnost vzpostavitve dodatnih bivalnih enot za odrasle z motnjami v duševnem razvoju, saj potrebe naraščajo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Tri koroške občine v sodelovanju s CUDV Črna na Koroškem načrtujejo gradnjo treh bivalnih enot, pri tem pa računajo, da bodo uspešni na razpisu za pridobitev evropskih sredstev.

Institucionalno varstvo odraslih z motnjami v duševnem razvoju je na Koroškem trenutno skoncentrirano v Črni na Koroškem, kjer so v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) ter v nekaj manjših enotah po regiji prostorske zmogljivosti zapolnjene.

Trenutno je po besedah direktorice CUDV Črna Vojke Lipovšek Polc na čakalni listi za vključitev v institucionalno varstvo odraslih 23 vlog, potrebe po novih nastanitvah in preselitvah pa so "nujne in takojšnje". Prav tako se glede na povpraševanja mlajših staršev tudi srednjeročno izkazuje potreba po bivanjskih skupnostih, saj si starši želijo, da se njihovi otroci v čim večji meri osamosvojijo.

Glede na potrebe in v skladu s sodobnimi strokovnimi priporočili, ki dajejo prednost manjšim bivalnim skupnostim pred velikimi institucijami, je CUDV Črna že leta 2013 stopil v stik z občinami in v tem času skupaj z občinami Radlje ob Dravi, Mežica in Slovenj Gradec pripravil načrte za gradnjo novih bivalnih enot v teh občinah. Prvi predlogi investicijskih projektov so v teh dneh na dnevnih redih občinskih sej.

Kot je pojasnila direktorica CUDV Črna Vojka Lipovšek Polčeva, bodo projekt izgradnje treh novih bivalnih enot za do 55 uporabnikov, ki zdaj bodisi živijo v institucionalnem okolju zavoda bodisi ne morejo več živeti doma, prijavili na razpis ministrstva za delo. Če bodo uspešni, računajo na 85-odstotno sofinanciranje s strani evropskega socialnega sklada, preostalo bodo prispevale občine. Naložba je ocenjena na okoli tri milijone evrov.

Za stanovalce, ki zdaj živijo v glavni zgradbi v Črni, bo preselitev v stanovanjske enote pomenila vrnitev v domače okolje, saj se bodo v Radlje ob Dravi, Mežico in Slovenj Gradec preselili tisti stanovalci, ki izhajajo iz okolja teh občin, je navedla direktorica centra. Poleg tega, da se bodo vrnili v domače okolje, prestop iz institucionalnega prostora v prostor, ki je bolj podoben "navadnemu" življenju, pomembno izboljšuje njihovo življenje. Večkrat preselitev v navadno okolje posamezniku okrepi stike z bližnjimi in včasih celo prispeva k vrnitvi domov.

Za uporabnike iz regije, ki še živijo pri svojcih, a se je zanje zaradi različnih razlogov izkazala nujna ali skorajšnja potreba po preselitvi in ustreznih socialnih storitvah, pa bo stanovanjska oz. bivalna enota prostor, ki bo nadomeščal dom. Uporabniki bodo lahko v enotah živeli samostojno glede na svoje sposobnosti in veščine ter si bodo lahko s pomočjo osebja organizirali življenje. Obenem bodo ostali v domačem lokalnem okolju.

Naložba v tri nove bivalne enote predvideva tudi devet novih zaposlitev in nekatere prerazporeditve zaposlenih znotraj CUDV Črna.