Mladost

Ne pustite, da se pojavijo nove gube

ud
28. 1. 2017, 19.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Strokovnjaki z vseh koncev sveta vztrajno iščejo čudežne pripravke, ki bi nam pomagali ohraniti mladost še dolgo v zrela leta. In nekaj so jih prav zares našli.

Profimedia
Vlažilno učinkujejo tudi urea, olivno olje in olje iz grozdnih pečk.

Testirajte se, h kateri vrsti staranja kože ste nagnjeni in kako lahko proti temu ukrepate. Obkrožite tiste izmed spodnjih izjav, s katerimi se strinjate.

Ustavite leta tako, da položite desno roko na sredino čela in z njo izvajate nežne gibe v smeri gor in dol vsaj dve minuti. Malo si odpočijte roko, zatem vajo ponovite še dvakrat.

A Popijem manj kot dva litra vode na dan.
B Moje gubice so vidne, kadar se ne smejim.
C Imam več kot 45 let.
A Po umivanju mi kožo na obrazu zateguje.
B Največ gubic imam okoli oči, nosu in ust.
C Kadar s prstom pritisnem na lica in nato popustim pritisk, koža ne »skoči« takoj nazaj.
A Če s prstom potegnem po koži, se mi zdi, kot bi se nabrazdala.
B Pogosto gubam čelo.
C Imam občutek, da je moj podbradek ohlapen.

Gubice zaradi suhe kože

V telo vnesite dovolj kalcija, cinka, vitamina C, magnezija, fosforja in železa. Idealno kosilo: losos z grahom, peteršiljem in krompirjem.

Če ste največkrat obkrožili črko A. Poleg genetskih vzrokov je najbrž za takšno stanje kriva tudi nepravilna nega. Prepogosto umivanje izpije z obraza vlago, koža se začne vse bolj pogrezati sama vase, pojavijo se gubice. Kaj pomaga: Ker je staranje vidno samo na površini kože, ga lahko odpravite brez večjih težav, koži morate le vrniti vlago. Uporabljajte izdelke z veliko vode in hialuronske kisline.

Gube zaradi mimike

Na azijski celini dajejo velik poudarek meditaciji in prav zares se zdi, da tamkajšnje ženske nimajo toliko težav s prezgodnjim staranjem kot Evropejke.

Največkrat se obkrožili B. Naše mišice na obrazu se premaknejo kar 600-krat na sekundo. Pri tem se napenjajo in sproščajo elastična vlakna v veznem tkivu, kar se sčasoma opazi kot brazda. Tudi jeza in preobilno nastavljanje sončnim žarkom lahko zmanjšata elastičnost kože. Kaj pomaga: Pomaga vse, kar sprošča. Kreme s sestavinami, podobnimi botoksu, omogočajo krčenje mišic, ne da bi se pri tem stiskala tudi koža.

Starostne gube

Odgovori so bili večinoma C. Obnavljanje kožnih celic in izločanje hormonov se je upočasnilo. Kaj pomaga: Ker starostne gube lahko segajo v globlje plasti kože, je izdatna nega nujna. Kreme z antioksidanti ščitijo pred škodljivimi molekulami in ponovno zgradijo zaščitni film na koži. Snovi, kot sta slad in kvas, pospešijo nastajanje kolagena ter izboljšajo povezavo med povrhnjico in veznim tkivom.