Taksa

Imajo dežurne lekarne prav, ko višje zaračunavajo zdravila?

T.L.
13. 1. 2017, 13.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na Zvezi potrošnikov Slovenije odgovarjajo ...

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Občasno po svetovnem spletu in družbenih medijih zaokrožijo pisma bolj ali manj jeznih potrošnikov, ki ob obisku dežurnih lekarn ugotovijo, da so jim lekarne na računu zaračunale tudi takso za čas dežurstva.

Zdaj na to vprašanje odgovarjajo tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije. Potrošnice je v nedeljo potrebovala dve zdravili, ki sta na voljo brez recepta, pri tem pa jo je presenetila cena, saj je na računu opazila, da so ji za vsako zdravilo posebej zaračunali še takso v času dežurstva, in sicer 1,29 evra. Zato se je na ZPS pozanimala, ali je takšno zaračunavanje takse upravičeno in po katerem predpisu. 

Na ZPS so ji odgovorili, da pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja določajo, da lahko izvajalec zdravstvenih storitev zahteva doplačilo, če gre za storitve, ki niso nujne in so opravljene v nočnem času (med 22. in 6. uro) ter ob nedeljah in praznikih, piše na spletni strani zveze. 

Dežurna služba je namenjena izdajanju zdravil na recept, ki je predpisan istega dne ali označen kot nujen. Za takšna zdravila plačilo dodatka za dežurstvo ni potrebno. Za ostala zdravila in zdravila brez recepta pa lahko lekarna zaračuna poseben dodatek, pojasnjujejo na ZPS. Lekarne morajo obvezno vidno označiti, da se tak dodatek zaračunava v času dežurstva zaračunava.