Zaskrbljujoče

Nutella povzroča raka?

J.P.
13. 1. 2017, 08.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ferrero je splavil novo oglaševalsko kampanjo, da bi ljudi prepričal, da je njegovi izdelek varen.

Profimedia
Maja je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) opozorila, da so nekatere sestavine palmovega olja, ki ga je mogoče najti v Nutelli, rakotvorne.

Proizvajalec Nutelle Ferrero se je z velikim pompom odzval na trditve, da bi lahko palmovo olje v njihovem namazu lahko povzročalo raka.

Profimedia
Transport dragocenega tovora v Indoneziji

Maja je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) opozorila, da so nekatere sestavine palmovega olja rakotvorne. Njeni strokovnjaki so jasno in glasno povedali, da že uživanje zmernih količin za otroke predstavlja tveganja in da gre pomankanju neizpodbitnih dokazov navkljub vsako količino smatrati za nevarno.

Profimedia
Za voljo kovanja vedno večjih dobičkov, so poteptane pravice malega človeka, uničuje se širše okolje in naraven habitat mnogim živalim.

Tveganje tudi za okolje 


Novembra lani je Amnesty International opozorila, da več globalnih firm uporablja palmovo olje, ki so ga na indonezijskih plantažah in v nevarnih pogojih pridelovali otroci. Ti so za singapursko podjetje Wilmar prenašali žaklje sadja, ki so tehtali tudi do 25 kilogramov.

Palmovo olje povezujejo tudi z degradacijo okolja – zaradi krčenja gozdov ogroženim vrstam, kot so orangutani, kritično primanjkuje življenjskega prostora. Ferrero trdi, da palmovo olje, ki ga uporabljajo oni, izvira iz trajnostnih virov, ki so preverjeni in ozaljšani s potrebnimi certifikati.

Višji stroški proizvodnje

Palmovo olje je sicer prisotno v številnih izdelkih, ki polnijo police gospodinjstev širom oble, a so zaenkrat potrošniki večino svojega gneva izlili ravno na Nutello. Prodaja je padla za tri odstotke, Ferrero pa ima novo oglaševalsko kampanjo, da bi kupce prepričal, da je njihov izdelek povsem varen. Proizvajalec vztraja, da odločitev, da v Nutelli ostane palmovo olje, ni stvar cene, temveč kvalitete. Sestavina je namreč ključnega pomena za gladko teksturo, česar z drugimi olji menda ne bi bilo mogoče doseči. »Če Nutelli ne bi dodajali palmovega olja, bi dobili slabši nadomestek, kar bi bil korak nazaj,« je za Reuters dejal Ferrerov vodja nabave Vincenzo Tapella.

Nadomestna olja, denimo iz sončnic in ogrščice, bi sicer prišla v poštev, vendar bi se stroški proizvodnje povečali za dobrih 20 milijonov evrov, so izračunali pri Reutersu. Ferrero teh številk ni potrdil.

Največje količine v palmovem olju

Preplah je nastal zavoljo spojine glicidil estrov maščobnih kislin, ki se proizvede s segrevanjem palmovega olja nad 200 stopinjami Celzija (segrevanje je pri obdelavi živil stalna praksa). Spojino je mogoče najti tudi v nekaterih drugih rastlinskih oljih, margarinah in predelani hrani, a v veliko manjših količinah. Predstavnik Ferrera je dejal, da jim ni nič bolj pomembno kot pa zdravje in varnost njihovih strank. »Prisotnost onesnaževal v živilih, ki jih je analizirala EFSA, je odvisna tako od olj in maščob kot tudi od procesov, ki so jim izpostavljeni. Iz tega razloga Ferrero že nekaj časa pazljivo izbira surovine in procese, da je prisotnost onesnaževal le minimalna, torej povsem v skladu s parametri, ki jih je določila, EFSA.«