Praznični režim

V naslednjih dneh: stran od facebooka

T.L.
22. 12. 2016, 15.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zakaj bi občutili zavist in se spravljali v slabo voljo, če to ni nujno?

Profimedia
Ste potencialnemu delodajalcu zaradi nepazljivosti poslali "neumnost"?

Kmalu bomo začeli odštevati ure do božiča in bomo povsem oviti v praznično vzdušje, ki nas spremlja že ves mesec - in to tudi na družbenih omrežjih. 

Danska raziskava, ki so jo povzeli na britanskem BBC, kaže, da nas lahko brskanje po facebooku, opazovanje fotografij in zapisov o "popolnem" praznovanju, "popolnih" zabavah, božičnih popotovanjih in darilih v prazničnem času – spravijo v slabo voljo. V naslednjih dneh naj zato velja: čim manj "brskanja" po facebooku in prežanja na početje prijateljev in znancev. 

Ugotovitve danske Univerze v Copenhagnu namreč kažejo, da lahko pretirana uporaba družbenih medijev v posameznih vzbudi občutke zavidanja. Še posebej izpostavljajo negativne učinke "prežanja« po družbenih medije, ko le "buljimo" v življenje drugih, hkrati pa z nikomer ne navežemo osebnega stika. Zato v prazničnem času priporočajo, da si odpočijete tudi od družbenih medijev.

Izsledki študije temeljijo na vzorcih, ki so jih raziskovalci zaznali pri več kot 1000 ljudi, med njimi pa so prevladovale ženske. Ugotovitve so pokazale, da redna uporaba družbenih omrežij, tudi facebooka, negativno vplivajo na čustveno počutje in občutek zadovoljstva s svojim življenjem. 

Nerealne primerjave

Večurno strmljenje v fotografije, posnetke in zapise, polne presežkov in hvale, povečajo občutke zavisti in poslabšanje razpoloženja, sploh, v kolikor nerealno predstavljena življenja drugih primerjamo s svojim, pravijo raziskovalci.

Boljša izbira je, da če se preko družbenih medijev vključimo v pogovor, navežemo stike z drugimi  - skratka, aktivna udeležba na družbenih omrežjih je bistveno bolj prijazna do počutja posameznika kot večurno strmljenje v objave na facebooku.

Še boljša odločitev pa je, če se za teden dni odpovemo uporabi družbenih medijev, zaključujejo raziskovalci.