Resnica

To so miti o vašem telesu, ki ne držijo

ud
18. 12. 2016, 15.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Če želite biti bolj zdravi, si prenehajte zatiskati oči pred resnico. Preberite, katere so najpogostejše laži o našem telesu, ki preprosto ne držijo!

Profimedia
Strokovnjaki menijo, da izpuščenega spanca ne moremo nadoknaditi.

So stvari, ki jih naredimo z lahkoto, in stvari, za katere se moramo potruditi, da jih telo zmore.

Spanec lahko nadomestimo

Morda je vzrok, da se ne morete sprostiti, občutek, da se vsi drugi sprostijo lažje in veliko hitreje od vas. Temu se lahko izognete tako, da se sproščate, kadar ste sami doma.

Telo, še posebno pa glava, deluje optimalno le, kadar smo spočiti. Osemurnega spanca, ki je nujen za zdravje telesa in duha, ne moremo nadomestiti za nazaj – pomembno je, da se naspimo vsak dan posebej. Tako kaže ena od novejših študij spanja, kjer raziskovalci ugotavljajo, da je nadomeščanje izpuščenih spalnih ur čez vikend nesmiselno.

Ne morem preteči maratona

Se vam 42 kilometrov teka zdi nedosegljiv cilj? Ne drži, zagotavljajo strokovnjaki in trdijo, da je takšno razdaljo sposoben preteči prav vsak od nas. Pravzaprav bi jo, v skrajni bitki za življenje, številni od nas pretekli tudi brez predpriprav, a ne brez zdravstvenih posledic. Z nekaj vaje (in truda) pa lahko maraton brez teh posledic pretečete tudi vi.

Če pozabim na težave, bodo izginile

Ginekološki in drugi obvezni rutinski pregledi so pomembni, saj lahko med pregledom dovolj zgodaj odkrijejo morebitne zdravstvene spremembe. Najdite čas za preventivne preglede. 

Utapljanje žalosti in drugih negativnih občutkov v alkoholu, zdravilih, hrani ali pa s preživljanjem dolgih ur na družbenih omrežjih ne bo rešilo težav, s katerimi se spopadate, tudi omililo jih bo le začasno. Strokovnjaki svetujejo, da zgrabite bika za roge in se spopadete z negativnimi občutki, po možnosti pa o njih spregovorite s prijatelji, znanci ali, v bolj zapletenih primerih, s psihologom oziroma psihiatrom.

Tudi kadar sem sama, nisem nikoli osamljena

Osamljenost je v glavi. Ne le v glavi, temveč tudi v telesu, trdijo strokovnjaki o občutkih, da smo na tem svetu sami, brez ljudi, ki bi nam stali ob strani. Občutek osamljenosti, navajajo, vpliva na vse telo. Povzroča mašenje žil, visok krvni pritisk in vnetja, pa tudi težave s pomnjenjem in učenjem. Izolacija posameznika pogubno vpliva na njegov imunski sistem – ta oslabi in povzroči, da človek hitreje podleže škodljivim bolezenskim klicam. Zdravilo je samo eno: druženje, druženje in še enkrat druženje.