Strah

Bi prijeli kosmatega pajka ali mrzlo kačo?

L.P.
22. 12. 2016, 11.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Strah pred višino, strah pred pajki in kačami, tudi pred tem, da bi izgubili službo ali partnerja, vse lahko odpravimo s preprosto tehniko.

profimedia

Vsakdo izmed nas ima strahove, ti se lahko navezujejo na našo preteklost, vzgojo, na naše izkušnje. A vse te strahove lahko odpravimo in zaživimo bolj sproščeno. Da strah premagamo, pa se moramo najprej z njim soočiti.

»Strah je zdrav. Je normalno čustvo, ki je oblikovano zato, da nas ščiti. Nobene potrebe ni, da vas je sram, če vas je česa strah,« meni psihologinja Melita Kuhar, ki se pri svojem delu z ljudmi srečuje z različnimi strahovi. Pojasnjuje tudi, da se lahko naučimo, kako strah nadzorovati do te mere, da ni več negativen stres.

»Strah je oblikovan tako, da zbudi vaš um in telo ob morebitni nevarnosti, ki bi prežala na vas. Verjetno ste že slišali kdaj za »boj ali beg« odziv našega živčnega sistema. Izhaja iz najstarejšega dela oblikovanja naših malih (plazilskih) možganov, ki delujejo tako, da nas zaščitijo in ranijo,« pripoveduje Kuharjeva.

Res je, da danes nismo ogroženi s strani nevarnih plenilcev, bolj nas ogrožajo medsebojni odnosi, vzgojni vzorci, vsakodnevno hitenje in stres, ki nas tako spravljajo v čustveno neugodne in boleče situacije.

»Poskusite identificirati vaše osebne strahove. Nekateri se bojite pajkov ali kač, teme ali potresov, bojite se globoke vode ali visokih stavb. Katerikoli strah vas prežema, se naučite nekaj: vse je v redu. To vas dela človeške in vedno se najde pot in način, kako premagati te strahove,« razlaga Kuharjeva.

Strah bomo najhitreje premagali tako, da se bomo z njim soočili

Vzemimo primer človeka, ki se boji vode in ni dober plavalec. Ne zaupa v svoje sposobnosti in se izogiba plažam, kopališčem, rekam, torej krajev, kjer je voda. Svoj strah lahko premaga tako, da se vpiše v šolo plavanja ali si najame plavalnega učitelja ter investira nekaj svojega časa in denarja v to, da postane samozavesten plavalec. S tem se strah pred vodo razgubi in ne omejuje več tega človeka pri gibanju in potovanjih. Postane svoboden človek.

»Vse strahove lahko premagamo tako, da postopoma povečujemo pogoje tistega, česar nas je strah,« svetuje Kuharjeva in dodaja še, da če vas je strah višine, postanite član plezalnega društva. Pod nadzorom inštruktorjev se boste postopno naučili premagati strah.

Strah lahko premagate tako, da se mu izpostavite v varnem okolju, ko ste pod nadzorom profesionalcev, ki vedo, kako se stvari streže. Ker ti znajo pristopiti, vas bodo počasi naučili, kako premagati strah.

Kaj pa pajki in kače?

»Ogromno ljudi se boji pajkov, tudi kač, pa niti sami ne vedno točno, zakaj. Najboljši način, da premagate strah pred njimi je, da začnete študirati članke o njih, kako živijo, kakšne so njihove lastnosti. Mogoče poznate koga, ki ima tarantelo doma? Pojdite do njega in naj vam pokaže, kako se z njo ukvarja, kako se mu odziva,« svetuje psihologinja. Večkrat, ko se boste s svojim strahom bili primorani soočiti, hitreje bo ta odpravljen.

Pri odpravljanju strahu pa potrebujete potrpežljivost, čas in trud. Bodite vztrajni in kmalu boste strah imeli pod nadzorom. Naj bo to nekakšna zaobljuba v novem letu. Da boste končno premagali tisto, česar se bojite.