Življenska prelomnica

Konec leta: staro umre, da se lahko rodi novo

Ana Matijević, specializantka psihoanalitične psihoterapije
19. 12. 2016, 15.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Počasi se poslavljamo od starega leta in se veselimo prihoda novega z upanjem, da bo v novem letu vse boljše. Tudi zaključevanje leta je prelomnica v življenju, tako kot rojstni dnevi in pomembni dogodki.

Profimedia

Decembrska voščila

Arsen Perić
Ana Matijević

Ana Matijević je specializantka psihoanalitične psihoterapije na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani. Dela v zasebni praksi individualno in skupinsko terapijo z odraslimi in mladostniki. Pri svojem delu se srečuje z najrazličnejšimi človeškimi stiskami. ana.psihoterapija@gmail.com

Letni časi prehajajo eden v drugega in naenkrat se leto zavrti naokrog. Začetek in konec se ciklično izmenjujeta in tvorita ritem, ki nas opozarja na našo minljivost.

Poslavljanje od starega leta s seboj prinaša nelagodje, ki ga zameglimo z druženjem in utopimo v opoju. Bližnjim pišemo voščila za srečo v novem letu, ki si jo močno želimo tudi za sebe. Ob tem nezavedno čutimo stisko pred spremembo in približevanjem nečemu neznanemu v prihodnosti. Manj, kot imamo vpliva na prihodnost, bolj si želimo gotovosti, ki bi nam zagotovila uspešne izide.

Marsikateri obisk vedeževalke izvira prav iz nezaupanja sebi in strahu pred nepredvidljivo prihodnostjo. Vsak prehod je prelomnica, ki vsebuje strah pred spremembo in hkrati željo po njej.

Prelomnice so lahko dobra priložnost

Ob prehodu v novo leto zavestno ali nezavedno merimo svoje uspehe in poraze, delamo bilanco leta, od katerega se poslavljamo. Smo uspeli uresničiti, kar smo načrtovali? Smo si izpolnili želje, ki smo jih crkljali v srcu, ali jih bomo še vedno nosili samo v oblakih? Dobre sklepe navadno zopet varno prestavimo na naslednje leto. V življenju rabimo prelomnice, da staro umre in se lahko rodi novo. Ob vsaki prelomnici se lahko izmerimo in prenovimo.

Včasih na svoji poti zastanemo in ne vemo kako naprej. Dobimo občutek, da se nikamor nismo premaknili in se vedno v istem loku izognili sreči. Kaj je tisto, kar nam vedno znova ne dovoli, da bi zaživeli polno? Zgodnje prilagoditve družinskemu okolju postanejo vzorec, ki nas vodijo celo življenje. Kar je bilo v otroštvu najprimernejše ravnanje, postane danes spona, ki ne dovoljuje odklonov. Potem si v novem letu želimo vedno istih stvari, pa jih vendar nikoli ne uresničimo.

Opremimo se za uspeh

Zato je potreben postanek, da se zazremo v sebe in poiščemo nove poti. Tako kot imajo uspešni ljudje za sabo cel tim strokovnjakov, ki jim pomagajo voditi posle in ostati uspešni, tudi ostali potrebujemo pomoč pri uresničevanju svojih ciljev. Težko je delati bilanco sami s seboj, v psihoterapevtskem odnosu pa lažje prepoznamo, v katerem začaranem krogu se vrtimo in najdemo pot, da iz njega končno izstopimo. Pri življenjsko pomembnih odločitvah se v psihoterapiji opremimo, da postanemo sebi zvesti in najdemo moč za spremembe, ki smo se jih toliko let bali, a si jih hkrati tako zelo želeli. Morda si želimo izboljšati razmerje, ki nas utesnjuje, ali si želimo začeti novo poklicno pot, prepoznavamo, da svoje otroke vzgajamo po vzorcu svojih staršev, pa tega ne moremo prekiniti, se nam zdi življenje monotono, osamljeno, si želimo pridobiti na samozavesti in odločnosti … Vse to se lahko najde na seznamu novoletnih zaobljub.

Zakaj pa ne bi bilo prav to leto tisto, ko se spoprimete z željami in jih ne odmikate v prihodnost? Zato kar pogumno novim zmagam naproti.

Pa srečno novo leto!