Novost

Placebo učinek tudi brez zavajanja?

S.R.
17. 10. 2016, 18.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V konvencionalni medicini je dolgo prevladovalo mnenje, da so učinki placeba odvisni od prepričanja pacienta, da predpisano zdravilo vsebuje farmakološko aktivne snovi. Današnja objava v reviji Pain pa to trditev postavlja pod vprašaj.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.

Članek, ki je bil objavljen v znanstveni reviji Pain, dokazuje, da se je pacientom, ki so ob tradicionalnem zdravljenju bolečin v križu hkrati zavestno jemali placebo, zdravstveno stanje izboljšalo hitreje kot pacientom, ki so bili deležni zgolj tradicionalnega zdravljenja.

»Te ugotovitve naše razumevanje učinka placeba postavljajo na glavo,« pravi Ted Kaptchuk, izredni profesor na medicinski fakulteti Harvard Medical School. 

Profimedia
Splošno sprejeto je, da mora za nastop placebo učinka bolnik verjeti v učinkovitost zdravila oz. terapije. Pa je to res?

Kaptchuk je v sodelovanju s strokovnjaki z inštituta ISPA v Lizboni izvedel raziskavo, ki je vključevala 97 bolnikov s kroničnimi bolečinami v križu, od katerih jih je bila velika večina (med 85 in 88 odstotki) že vključena v zdravljenje (iz raziskave so sicer izločili paciente, ki se zdravijo z opioidnimi analgetiki). Po pregledu pri uradnem zdravniku in certificiranem specialistu s področja bolečine, so se bolniki udeležili 15-minutnega predavanja o placebo učinku, nato pa so bili naključno razdeljeni v dve skupini.

Bolniki v prvi skupini so nadaljevali z običajnim zdravljenjem, medtem ko so bolniki v drugi skupini poleg običajnega zdravljenja prejeli še tablete, ki so bile označene z napisom »placebo« in ki niso vsebovale nobene aktivne učinkovine, pri čemer so jih morali jemati dvakrat dnevno. Od pacientov so tudi zahtevali, da med raziskavo ne spreminjajo količine odmerkov in da ohranijo trenutni način življenja.

Ted Kaptchuk

"Placebo seveda ni zdravilo za vse zdravstvene težave, zagotovo pa prispeva k boljšemu počutju pacientov, je statistično pomemben dejavnik ter je za medicino ključnega pomena."

Po koncu tritedenskega zdravljenja so pacienti v skupini s placebom poročali o 30-odstotnem zmanjšanju ravni tako običajne kot maksimalne bolečine. V tej skupini je bil zabeležen tudi 29-odstoten upad z bolečino povezanih zdravstvenih težav. Na drugi strani so bolniki v prvi skupini poročali o 9-odstotnem zmanjšanju ravni običajne bolečine ter 18-odstotnem zmanjšanju ravni maksimalne bolečine. Pri z bolečino povezanih zdravstvenih težavah pa ni bilo zabeležene skoraj nobene spremembe.

Vodja raziskave Claudia Carvalho iz inštituta ISPA meni, da njihova raziskava potrjuje, da je mogoče učinek placeba doseči tudi brez zavajanja bolnikov, pri čemer poudarja, da jemanje placeba brez ustreznega ter na zaupanju temelječega odnosa med pacientom in zdravnikom najverjetneje ne bi prineslo želenih rezultatov.

Kaptchuk dodaja, da je prepričanje, da je učinek placeba posledica pacientovega zavedanja, da prejemajo aktivno zdravilo, morda napačno.