Zdravje

Resnica o osteoporozi

ud
15. 10. 2016, 21.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kosti niso le ogrodje telesa, ampak so živo tkivo, ki ga sestavljajo žive celice. Te pa se nenehno odstranjujejo in nadomeščajo minerale v kosteh. To se najbolj vidi, če se katera od kosti zlomi.

Profimedia
Najbolj škodljivo na kosti delujeta kajenje in prekomerno uživanje alkohola, zato ju opustite.

Za zdrave kosti ni najpomembnejši kalcij, ampak magnezij! 

Celice v primeru zloma na tisti del prenašajo minerale, da se kost sploh lahko zaceli. Osteoporoza pa nastane takrat, ko je ravnovesje v telesu porušeno. Telo porabi več kalcija, kot ga nadomesti. Zmotno je prepričanje, da je za zdrave kosti treba v telo vnesti dosti kalcija. Za zdrave kosti je pomemben magnezij. Torej kalcij v resnici ni najpomembnejši mineral in ne pomeni izboljšave kosti. Skandinavci in Američani popijejo največ mleka (velika vsebnost kalcija) in imajo kar 50-krat več osteoporoze kot prebivalci Južne Afrike, ki skoraj ne pijejo mleka in jedo zelo malo mesa. 

Ali ste vedeli?

Ženske, ko dosežejo menopavzo, v povprečju že izgubijo 30 odstotkov svoje kostne mase. 

Zakisanost

Torej napačen način prehranjevanja povzroča kislost telesa. Ta pa mora to nevtralizirati. Ko telesu zmanjka oziroma nima dovolj mineralov na voljo, začne uporabljati zaloge v kosteh. Temu rečemo osteoporoza. 

Priporočilo

• Jejte surovo hrano, bogato z minerali. 
• Vsak dan pojdite na sonce za vsaj 15 minut. 
• Pred in po menopavzi se ženske mažite z naravno progesteronsko kremo. 
• Telovadite. 
• Izogibajte se hrani, ki povzroča zakisanost. 
• Pijte dovolj vode. 

Tako kot pri ostalih kroničnih boleznih lahko tudi pri povečani krhkosti kosti in zlomih veliko storimo sami. In to z zdravim načinom življenja. Najbolj škodljivo na nas delujeta kajenje in prekomerno uživanje alkohola, zato ti razvadi čim prej opustite.