Virus se je razširil

Smrt zaradi okužbe z virusom zahodnega Nila

T.L./STA
1. 8. 2016, 14.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Gre za prve primere okužbe s tem virusom, ki ga prenašajo komarji, v Srbiji letos. Se pa je virus razširil po širšem ozemlju države, ugotavljajo pristojni.

V Srbiji so v minulih dneh zabeležili tri primer okužbe z virusom zahodnega Nila, en človek je zaradi te bolezni tudi umrl, so danes sporočili s srbskega instituta za javno zdravje. Gre za prve primere okužbe s tem virusom, ki ga prenašajo komarji, v Srbiji letos.

Kot je danes povedal direktor instituta Dragan Ilić, so v Srbiji letos virus pri komarjih odkrili na novih lokacijah. To pomeni, da je virus razširjen po širšem ozemlju države. Zaradi tega je treba intenzivno zatirati komarje in izvajati ukrepe za zaščito pred njihovimi piki, je Ilića povzela srbska tiskovna agencija Tanjug.

Virus zahodnega Nila se pojavlja v območjih tropskega in zmernega podnebja, primere te bolezni pa smo v preteklosti zabeležili tudi v Sloveniji. Gre za "sezonsko" bolezen, saj se se pojavlja v tistih mesecih, ko so aktivni komarji, največ od julija do septembra.

Večina okuženih bolezen preboli brez simptomov, le okoli 20 odstotkov pa jih razvije vročinsko bolezen z glavobolom in slabim počutjem, kar je glavni simptom virusa zahodnega Nila. Tudi to običajno v nekaj dneh mine.