Klimatske naprave

Pretirano hlajenje prostorov lahko poslabša naše zdravje

sa
1. 8. 2016, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ljudje navajajo različne bolezenske simptome.

Profimedia

Če prostorov ne zračimo, lahko to vodi v poslabšanje kronične bolezni ali pa se začnejo kazati simptomi, kot so srbenje in solzenje oči, bolečine v žrelu, glavobol, težave s koncentracijo ali splošno slabo počutje.

Uporaba klimatskih naprav lajša preživljanje vročih dni, vendar s pretiranim hlajenjem lahko dosežemo nasprotni učinek, kot je slabše počutje in celo zdravstvene težave.

Pomembno se je tudi zavedati, da z uporabo klimatske naprave ne moremo nadomestiti občasnega zračenja bivalnih prostorov. Prevelika razlika med zunanjo in notranjo temperaturo zraka lahko povzroči poslabšanje astme ali rinitisa. Poleg tega pa se ob nerednem vzdrževanju klimatske naprave v tej namnožijo mikrobi, ki se izločajo v zrak. Ljudje navajajo različne bolezenske simptome, če delajo v zgradbah, kjer temperaturo in vlažnost zraka regulira izključno klimatska naprava in kjer ni mogoče odpreti oken. Gre za tako imenovani sindrom bolne zgradbe. Če prostorov ne zračimo, lahko to vodi v poslabšanje kronične bolezni ali pa se začnejo kazati simptomi, kot so srbenje in solzenje oči, bolečine v žrelu, glavobol, težave s koncentracijo ali splošno slabo počutje. Tako stanje je kronično stresno in dolgoročno slabi delovanje imunskega sistema.