Zdravje

Orbit podaril 55.000 evrov za specialistično otroško zobozdravstvo

Oglasno sporočilo
1. 8. 2016, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na prvi šolski dan so na Centru za otroško in preventivno zobozdravstvo (COPZ) na Stomatološki kliniki UKC Ljubljana simbolično prejeli donacijo v vrednosti 55.000 evrov. Podjetje Mars Overseas Holding z blagovno znamko Orbit je tudi letos doniralo sredstva za nakup sodobnejše stomatološke opreme za lažje izvajanje dejavnosti oz. zdravljenja otrok. Sredstva so zbrali v prodajni akciji Orbit podarja nasmeh, v kateri so maja in junija 0,03 evra od vsakega prodanega izdelka Orbit namenili za posodobitev opreme na COPZ.

Dr. Rok Kosem in Darja Šušteršič

Donacijo je prevzel vodja COPZ na Stomatološki kliniki UKC Ljubljana, dr. Rok Kosem, dr. dent. med., ki je ob tem povedal: »Podjetju Mars Overseas Holding smo lahko samo hvaležni, da se je že drugo leto zapored odločilo, da podpre naše delo in priskoči na pomoč naši kliniki. Vse večje število otrok in mladostnikov, ki so napoteni na naš center zaradi težav, povezanih z boleznimi in poškodbami ustne votline, deloma tudi dotrajana in zastarela oprema, predvsem pa neprimerni in utesnjeni prostori, v katerih obravnavamo paciente, so glavni izzivi, s katerimi se trudimo uspešno soočati. Lahko le upamo in si želimo, da bo podjetje Mars Overseas Holding prepoznalo nujo in potrebo vlaganja v našo kliniko tudi v prihodnje.«

Dr. Rok Kosem, dr. dent. med.: »Intraoralni kameri, ki smo ju kupili z lansko donacijo, bosta montirani na nova zobozdravniška stola, ki bosta imela tudi ustrezne monitorje, in to v prenovljenih prostorih, za katere se nadejamo, da bodo kmalu pripravljeni za naše paciente. Pričakujemo, da bo uporaba intraoralnih kamer pomembno prispevala k prizadevanjem za uravnavanje vedenja otrok in mladostnikov s strahom oziroma tesnobo, povezano z zobozdravniškimi posegi. Razširila bo tudi možnosti za razpoznavo začetnih karioznih sprememb in sledenje njihovemu razvoju, s tem pa tudi za vrednotenje učinkovitosti preventivnih ukrepov.

Z letošnjo donacijo si obetamo, da bomo dodatno dopolnili možnosti kakovostne diagnostike bolezni in poškodb v ustni votlini ter tako tudi v prihodnje zagotavljali njihovo oskrbo, skladno s sodobnimi strokovnimi smernicami.«

Direktorica podjetja Mars Overseas Holding za Slovenijo, Hrvaško ter Bosno in Hercegovino, Darja Šušteršič, je povedala: »Neizmerno smo veseli in ponosni, da nam je tudi v letošnjem letu z marketinško akcijo Orbit podarja nasmeh uspelo zbrati dovolj sredstev, da lahko pomagamo in olajšamo delo zaposlenim na kliniki, predvsem pa, da bodo rezultat naše akcije lahko občutili tudi naši otroci. Z intraoralnima kamerama, ki ju je klinika z našo donacijo kupila lani, zobozdravnikom nismo le olašali dela, temveč smo njihovo delo na sodoben način približali malim pacientom. Ti lahko na monitorjih tudi sami sproti spremljajo potek zdravljenja in posege v ustni votlini. Naj pohvalim tudi celotno zdravstveno ekipo, s katero sodelujemo, njihovo predanost skupnemu cilju, učinkoviti, prijazni in strokovni oskrbi otrok ter mladostnikov z zobozdravstvenimi težavami. Seveda se ne smemo pozabiti zahvaliti partnerjem trgovcem, ki so sodelovali v kampanji in tudi sami prepoznali prednosti te družbeno odgovorne kampanje. Ne nazadnje se iz srca zahvaljujemo tudi svojim zvestim kupcem – brez njihove podpore in nakupov projekt ne bi bil mogoč. Tako bomo vsi skupaj prispevali k opremi klinike ter izboljšali reševanje zobozdravstvenih težav otrok in mladostnikov.«

Izjemno povečanje števila napotitev na COPZ

Starši otrok in mladostnikov, še posebej tistih s posebnimi strokovnimi potrebami, pogosto potožijo, da je dostopnost do zdravstvenih storitev glede na njihove potrebe bistveno premajhna. Podobno velja za zobozdravstvene storitve.

Na COPZ so ugotovili, da se je v primerjavi s podatki iz prejšnjega desetletja v letu 2011 število napotitev nepričakovano povečalo za četrtino, do leta 2013 se je podvojilo, v letu 2015 pa kar potrojilo. Podrobnejša analiza prvih napotitev v letu 2012 je pokazala, da sta ključna vzroka za največji delež napotitev na COPZ potreba po zobozdravniški oskrbi otrok in mladostnikov s težavnim vedenjem in strahom pred zobozdravnikom (42 odstotkov) ter kronično bolnih otrok in mladostnikov (22 odstotkov), tretji najpogostejši vzrok napotitev pa so poškodbe zobovja (18 odstotkov).

Pomembna je preventiva

Zobozdravstveno varstvo je neločljivo povezano s preventivno dejavnostjo. Pri otrocih in mladostnikih s kroničnimi boleznimi in zmanjšanimi zmožnostmi spodbujanje redne in pravilne nege zob terja drugačen pristop, ta pa je potreben tudi pri preventivnih zobozdravniških pregledih. Prav z večjo skrbjo za zdravje zob pa bi lahko preprečili vrsto težav, ki so pri tej populaciji običajno še pogostejše: karies, bolezni obzobnih tkiv, motnje razvoja zobnih tkiv itd. Karies je sicer najpogostejši vzrok zobozdravniške obravnave tudi pri otrocih in mladostnikih s težavnim vedenjem in strahom pred zobozdravnikom ter pri tistih, ki so na COPZ napoteni zaradi zdravstvene ogroženosti, ki je posledica osnovne bolezni, ali zaradi velike kariozne aktivnosti in bolezni zobne pulpe. Stroka dobro pozna zaščitne dejavnike, s katerimi je mogoče karies obvladovati, ključnega pomena pa je, da so z njimi seznanjeni otroci in mladostniki, predvsem pa njihovi starši.

Darja Šušteršič, direktorica podjetja MARS za Slovenijo, Hrvaško ter Bosno in Hercegovino

»Pri svojem delu opažamo, da se je pri določenem deležu prebivalstva povečala ozaveščenost o pomenu ustnega zdravja. Čeprav pri mnogih žal z zamudo, ko so bile številne priložnosti za ohranjanje ustnega zdravja že zamujene. To so za večino razmeroma zlahka obvladljive priložnosti, kot sta skrb za dobro ustno higieno z uporabo zobne paste s fluoridi od izrasti prvega mlečnega zoba dalje in zdrav – zobem in celotnemu organizmu prijazen – prehranski režim, ki zagotavlja tudi ustrezno funkcijo žvečenja in s tem primerno spodbujeno izločanje sline,« je ponovno poudaril dr. Rok Kosem, dr. dent. med.