Virus Zika

Zika prihaja k nam

Milka Krapež/Zarja
5. 6. 2016, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zavarujte se pred komarji!

Reuters
Virus zika prenašajo tigrasti komarji vrste Aedes.

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je pred nekaj dnevi prestrašila Evropo z napovedjo o širjenju virusa zika po evropskih državah, ki naj bi se zgodilo v naslednjih nekaj tednih. Za Slovenijo je ta informacija pomembna, ker je omenjena med tistimi državami, kjer je ta verjetnost večja. Vendar pa jo splošno ocenjujejo na majhno do zmerno.

Kaj to v resnici pomeni, pravzaprav nihče ne ve natančno. Za zdaj velja le, da se bo to zgodilo. Slovenija je v tako imenovanem sredozemskem bazenu, kjer so razmere za komarje, ki prenašajo virus, relativno dobre. SZO je ocenila nevarnost za izbruh v 53 državah Evrope in ugotovila, da je največja na otoku Madeira in na severovzhodnem delu obale Črnega morja. Zmerna verjetnost je v 18 državah (ali 33 odstotkih regije): Franciji, Italiji, Malti, Hrvaški, Izraelu, Španiji, Monaku, San Marinu, Turčiji, Grčiji, Švici, Bolgariji, Romuniji, Sloveniji, Albaniji, Gruziji, Bosni in Hercegovini ter Črni gori. V preostalih državah naj bi bila še manjša.
Po besedah predstavnikov SZO so nevarnost za izbruh ocenjevali predvsem zato, da bi bile evropske države nanj pripravljene, in po njihovem mnenju tudi so. Vendar pa pripravljenost niha. To je povezano z delovanjem zdravstvenega sistema v posamezni državi. Treba je okrepiti nadzor nad komarji, zdravstveni delavci pa morajo biti čim bolj pozorni na dogajanje.

Kakor je znano predvsem iz držav Latinske Amerike, je pik okuženega komarja nevaren predvsem za nosečnice oziroma njihove zarodke. Okužba lahko povzroči mikrocefalijo, bolezen možganov, pa tudi druge poškodbe. Povezujejo jo tudi z Guillain- Barrejevim sindromom, pri katerem človekov lastni imunski sistem poškoduje živčne celice, kar povzroči mišično oslabelost in pri nekaterih tudi paralizo.

Izbruh virusa zika je lahko relativno nevaren za Evropo tudi zato, ker se bližajo počitnice, ko se ljudje podajo na potovanja in obiščejo predvsem kraje ob morju. SZO med drugim pravi, da morajo biti posebej pazljivi v Franciji in Italiji, kjer počitnikuje veliko ljudi. Vendar pa popolnoma enako velja tudi za Slovenijo oziroma slovenske državljane, ki se še vedno radi podajo na hrvaški Jadran. Kdor hodi vedno v isti kraj, razmere tam že dobro pozna. Ponekod je namreč komarjev več kot drugod. Znano je, na primer, da jih je bilo nekoč zelo veliko na Brionih. Radi so tam, kjer imajo dobre možnosti za razmnoževanje, torej kjer je stoječa voda. Vse take vode je treba torej umakniti, odliti, pokriti, karkoli že. Če imate zunaj posodo za vodo za domačo žival, bo zadostovalo, da jo vsak dan dobro pomijete z vročo vodo.

Kaj lahko storijo nosečnice za svojo zaščito

Kot rečeno, največja nevarnost preti nosečnicam. Pri vseh drugih poteka okužba kot običajna viroza: vročina, bolečine v mišicah in sklepih, lahko tudi izpuščaj, vnetje oči. Pozdravi se v tednu dni. Zdravil za virozo ni, le za lajšanje znakov. Nosečnice naj se čim bolj izogibajo možnosti, da bi jih pičil komar, kar na žalost pomeni, da naj se raje zadržujejo v zaprtih prostorih. Ti komarji so namreč dejavni ves dan. Prostori naj bodo dobro zasenčeni, okna pa zaprta. Če to ni mogoče, je treba spati pod zaščitno mrežo. Vedeti je treba, da se znajo komarji dobro skriti: pod mizo, za kavčem, pod posteljo ali za njen okvir, pa tudi v kuhinji je veliko kotičkov, kamor se lahko izmuznejo še tako natančnim očem. Priporočajo uporabo naravnih repelentov, za kar je treba povprašati farmacevta v lekarni. Ta dobro ve, kaj je primerno za nosečnico in kaj ne. Nekateri vsebujejo citronko, klinčke, evkaliptus, sivko, limonino travo, meto, rožmarin in čajevec. Lahko bi uporabili tudi eterična olja teh zdravilnih rastlin. V perilo dajte od deset do 15 kapljic eteričnega olja in ga operite kot običajno. Koristilo bo tudi mazanje s temi olji okrog gležnjev in zapestij. Čeprav je poleti precej neudobno hoditi naokrog v oblačilih z dolgimi rokavi in hlačnicami, priporočajo tudi to, saj je tako izpostavljenost manjša. Takšna zaščita je še boljša, če so bila oblačila oprana z eteričnimi olji. Kljub temu si jih še nanesite na gležnje in zapestja. Vse vire stoječe vode okrog sebe poskusite odstraniti. Če ima nosečnica omenjene znake okužbe, pa naj takoj obišče zdravnika.