Zdravje

Privoščimo si svežo zelenjavo!

mo
4. 6. 2016, 17.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pomlad nas bogato nagradi z zelenjavo, in ko nam zmanjka idej, kako postreči čebulice, redkvice, cvetačo, paradižnik, šparglje in korenje, je dobrodošel vsak nasvet.

profimedia
Mlade čebule in redkvic je v slovenskih vrtovih že v izobilju.

Vrste zelenjave, ki so pri nas najbolj priljubljene, smo vzeli pod drobnogled – tako njihove značilnosti kot načine, ki so najbolj preprosti za njihovo pot z vrta (ali iz trgovine) na mizo.

Redkvice

Rastejo od marca pa vse tja do oktobra, čeprav nam najbolj teknejo spomladi. Izbirajmo tiste, ki so že na pogled čvrste in napete, ne pretirano trde in imajo sveže liste. Njihovo meso je hrustljavo in rahlo pikantnega, vendar prefinjenega okusa.
Kako jih postrežemo?
1. Korenine odrežemo, pustimo pa nekaj listov. Nato redkvice dobro operemo in osušimo.
2. V vsako redkvico na spodnjem delu zarežemo križ. Nato jih za dve uri potopimo v posodo z vodo in kockami ledu: plodovi se bodo odprli kakor cvet.

Čebulice

Čebulice, ki dozorijo spomladi in poleti, imajo rahlo kroglast gomolj. Če pa imajo nad korenino samo majhno izboklino (kot na primer por), gre za klasično zimsko čebulo. Čebulicam vedno odstranimo zunanjo kožico.
Kako jih postrežemo?
1. S konico ostrega noža zarežemo vzdolž stebla mlade čebulice. S prsti primemo zunanjo kožico in jo obrnemo proti koreninam.
2. Kožico odrežemo skupaj s koreninami. Liste odstranimo tam, kjer začnejo zeleneti. Če bomo čebulice postregli v solati, jih narežemo na tanke kolobarčke.

Paradižnik

Paradižnik je najboljši poleti. Za solato lahko izberemo katerokoli vrsto: češnjev paradižnik (bolj sladek), volovsko srce (dišeč in brez semena), solatni paradižnik (z manj semeni). Pomembno je, da ga vzamemo iz hladilnika eno uro pred pripravo.
Kako ga postrežemo?
1. Sadeže operemo v hladni vodi, ki ji lahko dodamo malce sode bikarbone, da odstranimo vse ostanke zemlje in prahu. Prerežemo jih na polovico. S konico noža odstranimo očesce, kjer izrašča pecelj.
2. Polovice nato razrežemo še na dva ali tri koščke ter s konico noža temeljito odstranimo seme.
3. Pustimo jih, da se odcedijo, na koncu pa jih še obrišemo.

Šparglji

Šparglje postavimo pokonci v visoko in ozko posodo. Za kilogram potrebujemo liter vode. Štiri centimetre konic naj gleda iz vode. Posodo pokrijemo in kuhamo od 10 do 20 minut. Šparglji so kuhani, kadar se konice rahlo upogibajo. In kako šparglje jemo? Z rokami, saj zanje ne potrebujemo pribora. Konice pomakamo v omako ali vroče raztopljeno maslo in kar z roko nosimo v usta.
Kako jih postrežemo?
1. Z nožem za lupljenje krompirja ali kakim drugim ostrim nožem odstranimo zunanjo plast, in sicer od od konice navzdol. Operemo in previdno obrišemo.
2. Z nožem odstranimo lističe, ki so čisto spodaj pri steblu. Spodnje olesenele dele stebla odrežemo, tako da so vsi šparglji enako dolgi. Šparglje zložimo v šopek.
3. Od osem do deset špargljev zložimo v šopke in vsakega od tri do štirikrat rahlo prevežemo z nitko.

Cvetača

Cvetačo lahko jemo tudi surovo, in sicer v omaki, ki jo pripravimo iz olja, soli in popra. Običajno pa jo skuhamo v vodi ali na sopari. Veliko bolje je kuhati posamezne cvetove, saj bi sicer notranji del lahko ostal še trd, zunanji pa bi bil že razkuhan.
Kako jo postrežemo?
1. Zelene liste z ostrim nožem odrežemo na spodnji strani, kje izraščajo iz glave, in jih previdno ločimo. Listov ne zavržemo, temveč jih skuhamo skupaj z glavo.
2. Z eno roko čvrsto držimo glavo, z drugo pa s koničastim nožem odrežemo steblo vse do tja, od koder iz njega izraščajo posamezni cvetovi.
3. Nato glavo cvetače ločimo še na posamezne skupine cvetov.

Korenje

Izbiramo srednje veliko, svetlo rumeno in oranžno sijoče korenje, saj je le takšno mlado in v sredini ni olesenelo. Dober pokazatelj svežine so tudi listi. Korenje je korenina, zato ga je treba pred uživanjem vedno dobro ostrgati.
Kako ga postrežemo?
1. Konico odrežemo, korenje dobro operemo in pustimo, da se posuši. Narežemo ga na tanke (2–3 mm), daljše rezine.
2. Rezine razrežimo na tanke palčke. Tako narezano korenje je odlično surovo, v solati ali za pripravo zelenjavnih juh.
3. Če potrebujemo korenje za zelenjavno juho ali za cvrenje, ga prav tako razrežemo na centimeter debele palčke, te pa na majhne kockice.