Osilnica brez šole

Ravnatelj: Upali smo, da šolski zvonec vendarle ne bo utihnil

Milan Glavonjić, Dolenjski list
5. 6. 2016, 08.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Hudo je, ko zaprejo šolo. Pravijo, da takrat začne kraj res izumirati. Žal je tako tudi v Osilnici, majhni občini z nekaj več kot 300 dušami v dolini zgornjega toka Kolpe in Čabranke.

Občina Osilnica
Šola je v isti stavbi kot občina.

Dežela pravljičnega junaka Petra Klepca, med domačini znana tudi kot dolina solz, je vse bolj prazna in prav nič ne kaže, da bo kaj drugače. Že dalj časa je tudi brez pošte in banke, svoj obrat pa je zaprlo še zadnje podjetje z nekaj zaposlenimi.

Martin Marinč, ravnatelj matične šole v Fari:

Priznam, da smo upali, da šolski zvonec v naši šoli vendarle ne bo utihnil.

Zdaj je udarilo znova. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ni ugodilo majski prošnji tamkajšnje občine in matične šole Fara za ohranitev najmanjše podružnice v Sloveniji, ki jo v tem šolskem letu obiskujeta le dva učenca, drugošolca. »Zaradi upada števila učencev v podružnični šoli Osilnica ministrstvo ne more dati soglasja k taki organizaciji vzgojno-izobraževalnega dela v prihodnjemu šolskemu letu,« so zapisali v odgovoru šoli in občini Osilnica.

V šolskem letu 2017/2018 naj bi v Osilnici imeli tri učence, zato bodo dali vlogo za izredno odprtje.

JESENI TRIJE, ZDAJ DVA UČENCA

»Priznam, da smo upali, da šolski zvonec v naši šoli vendarle ne bo utihnil. Po drugi strani nas odgovor iz Ljubljane ni presenetil, saj novega vpisa otrok v šolskem letu 2016/2017 ne bo. Ni nam torej uspelo oblikovati oddelka z vsaj petimi učenci, kar je normativni pogoj, da podružnica živi,« je dejal Martin Marinč, ravnatelj matične šole v Fari na Kostelskem.

Spomnil je, da so šolo lani jeseni obiskovali trije učenci. Konec septembra pa se je družina iz Osilnice preselila v Banjo Loko, ministrstvo pa je podružnico ohranilo, saj ni v navadi, da bi jo med šolskim letom ukinjalo. Marinč ne ve, kaj bo v prihodnje, a se zaveda, da jim bo brez mladih družin v občini, kjer prevladuje starejše prebivalstvo, trda predla.

2 učenca, drugošolca

Toliko je učencev v PŠ Osilnica v tem šolskem letu.

V ŠOLO 30 KM DALEČ

Učenca se bosta začela jeseni voziti v šolo v Faro, ki je od Osilnice oddaljena 30 kilometrov. Z njima bodo odšle v Faro tudi učiteljica ter kuharica in snažilka, ki sta bili tam polovično zaposleni. V odločbi ministrstva, ki je začasna, je vendarle žarek upanja, da šola v Osilnici ne bo za vselej zaprla svojih vrat. V šolskem letu 2017/2018 naj bi imeli tam tri učence, Marinč pa pravi, da bodo takrat dali vlogo za izredno odprtje. Ministrstvo naj bi jim ugodilo, saj gre za šolo tik ob meji.

V FARI JESENI 51 OTROK

Razveseljivo je vsaj to, da bo od jeseni matično šolo v Fari obiskovalo 51 učencev, trije več kot v letošnjem šolskem letu. Pred kratkim se je namreč iz Ljubljane v Slavski Laz preselila družina z dvema sinovoma. Obiskovala bosta šesti in deveti razred. V prvi razred je vpisanih šest otrok, pet pa jih devetletko zaključuje.