BANČNE IGRE

Bančniki se sproščajo - tudi za vaš denar

Samo Strel
4. 6. 2016, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ta konec tedna v Poreču poteka športno druženje zaposlenih v bančništvu. Ob morju moči meri več sto bančnikov, med njimi tudi tisti, ki prihajajo iz bank, ki smo jih reševali z davkoplačevalskim denarjem; s tem so si očitno delno krili tudi stroške udeležbe.

Sindikat bančnikov Slovenije
Med najbolj popularnimi športi na igrah je kros.

Sonce, šport in glede na prejšnja leta tudi precej divja zabava – to čaka ta konec tedna več sto slovenskih bančnikov. V Poreču poteka nekakšen medbančni team building oziroma tradicionalne Športne igre bančnikov. Medtem ko v Sloveniji skoraj 300 tisoč ljudi živi pod pragom revščine, del njih tudi zaradi propada podjetij, ki so bila žrtev tajkunsko-bančnih navez, in lahko o morju in sprostitvi le sanjajo, se bančniki tri dni v Poreču ukvarjajo s tekom, tenisom, namiznim tenisom, košarko, odbojko, malim nogometom, šahom, kegljanjem in streljanjem.

Do 157 evrov na osebo

stane udeležba na tridnevnem športnem dogodku.

Pod okriljem sindikata

Športne igre bančnikov so tradicionalna prireditev, ki jo ob pomoči zunanjih izvajalcev organizira Sindikat bančnikov Slovenije. Udeležijo se jih lahko vsi zaposleni v bankah, tako člani kot nečlani sindikata. Med udeleženci so tako banke v zasebni lasti kot banke, ki smo jih morali reševati z davkoplačevalskimi milijardami: NLB, NKBM in celo slaba banka DUTB, katere vodstvo je pred nekaj tedni sporočilo, da bo potrebovalo večmilijonsko dokapitalizacijo zaradi pripojitve Factor banke in Probanke.

Sindikat bančnikov Slovenije
Športnih iger se udeleži več sto zaposlenih v bankah.

Kdo plača?

Udeležba na športnih igrah vsakega posameznika stane med 95 in 157 evri, del stroškov krije sindikat, del vsak posameznik, del pa banke, kjer so udeleženci zaposleni. Kot nam je uspelo izvedeti, naj bi pri DUTB za vikend športne aktivnosti svojih zaposlenih namenili okoli 5000 evrov, dogodka v Poreču pa se bo udeležila skoraj tretjina vseh zaposlenih. Udeleženci so nam povedali, da so bančne igre, poleg športnih aktivnosti, znane tudi po pestrem družabnem dogajanju.

Zaposleni v 15 bankah ta konec tedna tekmujejo med seboj.

Pestro nočno dogajanje

Očitno znajo biti udeleženci športne prireditve že čez dan preveč razigrani, saj pravilnik Športnih iger bančnikov čezmernemu uživanju alkohola in drog, razbijanju in pretepanju namenja kar 2 od 23 členov. Glede na izjave udeležencev iger iz preteklih let se dogajanje tradicionalno zavleče v pozne nočne oziroma jutranje ure, ko popustijo vse zavore. Za dobro počutje so bančniki najeli znani klub Byblos, kjer so jih včeraj zabavali člani skupine Victory, danes pa jih bosta sproščala DJ Sylvain in DJ Sašo.

Sindikat bančnikov Slovenije
Lani so bili najbolj športni pri NLB.

Javno mnenje

Glede na športne rezultate iz preteklih let so v najboljši kondiciji pri naši največji banki, NLB, sledita pa NKBM in SKB. Da je udeležba na tovrstnih dogodkih za širšo javnost glede na razmere in krizo težko razumljiva, so se očitno zavedali v NLB, saj jih do leta 2013 ne najdemo med udeleženci oziroma so se iger udeleževale le posamezne, izredno redke podružnice. Očitno danes menijo, da so nastopili novi časi.

Bančniki se glede na podatke s spletne strani sindikata bančnikov dobivajo tudi pozimi, na zimskih športnih igrah, a je to zimo njihovo druženje odpadlo iz neznanih razlogov.