V spomin

Prijatelj zaupal, česa velikan Muhamed Ali ni nikoli razumel

T.L.
4. 6. 2016, 18.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Poslovil se je velik športnik in velik borec za človekove pravice, ki je verjel le v ljubezen.

Profimedia

Svet se danes poslavlja od boksarske legende Mohameda Alija, ki velja za eno najbolj karizmatičnih osebnosti v športu. V zgodovino se je zapisal ne le kot veliki športnik, ampak tudi kot velik borec za človekove pravice.

Morda manj znano dejstvo o Alijevi občutljivosti do nasilja, je razkril njegov dolgoletni prijatelj in publicist Davis Millar. Zaradi vojne na območju nekdanje Jugoslavije je namreč Ali tudi točil solze.

Millar se je z Alijem spoprijateljil leta 1988, ko je dobil službo v Louisvillu v zvezni državi Kentucky, Alijevem rodnem mestu. Ker je bil od malih let boksarjev oboževalec, je nekega dne potrkal na vrata njegove hiše. Ali mu je odprl vrata, ga povabil na večerjo in tako se je začela njuna prijateljska zgodba.

Ena in edina religije je ljubezen

Javnosti je manj znano, da je Ali leta 1990, ko je vojska iraškega diktatorja Sadama Huseina napadla Kuvajt, na vojno pa so se pripravljali tudi Britanci in Američani, razmišljal, da bi šel v Irak in govoril z vsemi vpletenimi stranmi ter jih skušal prepričati, naj se ne bojujejo. Kot pravi Millar, je bil Ali človek, ki med ljudmi - ne glede na veroizpoved oziroma prepričanje - ni delal razlik. Verjel je, da je resnična religija le ljubezen.  

Kaj bi si Ali mislil o trenutnem dogajanju v svetu, terorizmu v Parizu in Islamski državi, Millar ne ve, je pa dodal, da si lahko to predstavlja. Ali zadnja leta aktualnemu dogajanju ni sledil. Njegovi bližnji so ga namreč zaradi vse slabšega zdravstvenega stanja skušali zaščititi pred informacijami o tovrstnem dogajanju.

Česa Ali ni nikoli razumel

Ob tem se je Millar spomnil ganljivega trenutka: "Enkrat sem ga videl, kako neutolažljivo joče pred televizijo med poročili o vojni na Hrvaškem in umiranju otrok v tej državi. V takšnih situacijah je znal reči: 'Edina stvar, ki je ne bom nikoli razumel, je ubijanje'".