Zdravje

Adijo, papirnati, prihajajo elektronski recepti!

Sašo Avramovič
13. 10. 2015, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V tem mesecu je steklo vzporedno predpisovanje zdravil z elektronskim in papirnatim receptom, z 2. novembrom pa bo šlo zares. Takrat bo elektronsko izdajanje zdravil v polnosti zaživelo. Elektronske recepte so pred dnevi že začeli izdajati zdravniki v murskosoboški regiji, do konca oktobra pa bodo eRecept postopno uvedli po vsej državi.

Profimedia

Za prevzem zdravila bodo bolniki odslej potrebovali le še kartico zdravstvenega zavarovanja ali (za bele recepte) dokument, zdravilo pa bodo lahko prevzeli v katerikoli lekarni v Sloveniji. Oktobra bodo sicer zdravniki poleg elektronskega recepta izdali še papirnati obrazec, da bi se izognili morebitnim zapletom, z 2. novembrom pa bo šlo zares. Na primarni ravni zdravstvene dejavnosti bo predpisovanje receptov potekalo le še v elektronski obliki.

Projekt bodo uvedli postopoma

Projekt eRecept bodo po državi uvedli postopoma. Pred dnevi so elektronske recepte začeli predpisovati zdravniki v murskosoboški regiji, zdaj pa se v projekt vključujejo še ostale regije, nazadnje se bo ljubljanska, kjer bodo eRecepti začeli izdajati 29. oktobra. Ministrstvo za zdravje je sicer že septembra začelo organizirati intenzivna usposabljanja zdravnikov in farmacevtov za uporabo aplikacije. Projekt so pilotno že dlje časa izvajali na Gorenjskem in Štajerskem, zato na ministrstvu za zdravje ne pričakujejo težav ali daljših vrst v lekarnah. Te se bodo v vsaki regiji v projekt vključile nekaj dni prej kot izvajalci zdravstvenih storitev.

Deluje že sedemnajst sodobnih rešitev

Izdajanje elektronskih receptov bo za zdaj veljalo le na primarni ravni zdravstvene dejavnosti, medtem pa je predpisovanje samo elektronskih receptov pri zdravilih na recept na sekundarni in terciarni ravni predvideno s februarjem 2016. Uvedba elektronskega recepta je del projekta eZdravje, ki v slovensko zdravstvo prinaša rabo elektronskih komunikacijskih sredstev ter s tem več varnosti in kakovosti za paciente, predvsem pa učinkovitosti izvajanja zdravstvenih storitev. Projekt eZdravje združuje različne elektronske rešitve, ki so se po poskusnih fazah začele širiti v uporabo po vsej državi.

V okviru eZdravja že deluje 17 sodobnih rešitev. Med njimi je tudi eRecept, ki omogoča elektronsko predpisovanje in izdajanje zdravil tako na zeleni kot na beli recept. Kot zagotavljajo na ministrstvu za zdravje, ta storitev prinaša prednosti zdravnikom, farmacevtom in bolnikom. Njen cilj je povečanje varnosti bolnikov, zmanjševanje možnosti administrativnih napak (na primer zaradi slabe berljivosti) in napak v primerih več zdravil.

Boljša podpora pri predpisovanju zdravil

Zdravniki in farmacevti bodo imeli pri predpisovanju zdravil na voljo orodje za preverjanje interakcij med zdravili, ki jih bolnik jemlje, in preverjanje kontraindikacij. Storitev zdravniku z možnostjo pridobivanja podatkov iz centralne baze zdravil omogoča boljšo podporo pri predpisovanju zdravil. Farmacevt bo imel v primeru dodatnih vprašanj na voljo dodatne možnosti za posredovanje vprašanj zdravniku, so še navedli na ministrstvu. »Lekarne to rešitev zelo pozdravljamo, saj bo okrepila komunikacijo med zdravnikom in farmacevtom, največ pa bo pridobil bolnik,« je pred dnevi izpostavil predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub.